La Generalitat reconeix tres grups de l’ICP com a Grups de Recerca Consolidats

L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ha publicat aquesta setmana la resolució de la convocatòria dels ajuts per donar suport a les activitats dels grups de recerca (SGR 2014) d’universitats, centres i fundacions. En la convocatòria d’enguany ha reconegut com a Grups de Recerca Consolidats el de Paleoprimatologia i Paleontologia Humana, el de Paleoecologia i Ecologia Evolutiva i el de Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

L’objectiu general de la convocatòria és donar suport als grups de recerca de Catalunya que treballen en les diferents àrees científiques, per tal de reconèixer i promoure la recerca de qualitat, la transferència de coneixement i la internacionalització de les seves activitats científiques. La convocatòria preveu el reconeixement dels grups de recerca que compleixin els requisits per a cada modalitat i, en alguns casos, l’atorgament de finançament en funció de la puntuació obtinguda. L’import total que la Generalitat ha destinat a aquesta convocatòria és de 21,6 milions d’euros. El període de reconeixement i d'execució d’aquest programa és de tres anys i finalitzarà el 31 de desembre de 2016.

En dos dels tres grups de l’ICP reconeguts, la Generalitat aportarà finançament per a la recerca. Els objectius de recerca de cadascun d’aquests grups són:

Grup de Paleoprimatologia i Paleontologia Humana

Dirigit per Salvador Moyà, investigador ICREA i director de l’ICP, aquest grup inclou 14 membres amb vasta experiència en l’estudi de primats i altres mamífers fòssils. És un grup amb gran projecció internacional que pretén estudiar l’evolució dels primats a partir de la perspectiva única que ofereix el registre fòssil, amb especial èmfasi en aquells representats a Catalunya. La seva recerca se centra a conèixer millor la història evolutiva dels primats, i molt especialment l’origen i evolució de grup dels grans antropomorfs i els humans i, al mateix temps, estudiar aspectes taxonòmics, filogenètics i paleobiològics (sobretot locomoció i paleodieta) d’aquestes espècies.

Paleoecologia i ecologia evolutiva

14 dels 20 membres d’aquest grup pertanyen a l’ICP. Es tracta d’un grup interdisciplinari d’investigadors amb formació d’ecòlegs i de paleontòlegs que pretén superar la dissociació tradicional entre ecologia i paleoecologia i integrar la biologia evolutiva, per identificar canvis climàtics o ambientals en el passat i com aquests afectaven els organismes i la biodiversitat, amb la finalitat de contribuir a millorar les prediccions sobre les respostes biòtiques als canvis climàtics futurs. La investigadora ICREA Meike Köhler és la coordinadora d’aquest grup.

Grup de Recerca del Mesozoic

Aquest grup estudia les extincions massives que van tenir lloc al començament i al final del Mesozoic (fa entre 251 i 66 milions d’anys)  i els processos ecològics que es van produir en aquest període. Un dels objectius específics del grup és el de reconèixer en la sèrie estratigràfica, el punt cronològic exacte de l’impacte del meteorit que va provocar l’extinció d’un gran nombre de formes de vida. En els darrers cinc anys, aquest grup coordinat per Àngel Galobart ha dut a terme fins a 35 campanyes d’excavació i treball de laboratori que han donat com a resultat un total de 35 articles en revistes SCI i 34 més en revistes científiques amb revisió per parells.

 

 

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 17:59
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca