fbpx

Colobodus giganteus, un gran peix del Triàsic d’Odèn

Espècimen de Colobodus giganteus d'OdènInvestigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descrit un nou espècimen d’un peix actinopterigi de l’espècie Colobodus giganteus trobat al jaciment d’Odèn, al Solsonès, de fa 230 milions d’anys. La troballa ha permès incloure dins del gènere Colobodus dues restes de peixos trobades anteriorment a Alcover que havien estat erròniament classificades. Durant el Triàsic, l’actual Catalunya era un mar poc profund i d’aigües calentes amb una gran biodiversitat.

Joan Cartanyà, conjuntament amb altres Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), han publicat un estudi a la revista alemanya Neues Jahrbuch für Geologie und Palaontologie - Abhandlungen on descriuen un nou espècimen de fa uns 230 milions d’anys d’un peix actinopterigi (un grup amb gran èxit evolutiu al que pertanyen espècies actuals tan diverses com el salmó, el rap o la tonyina). Les restes pertanyen a un exemplar de la família dels colobodòntids de l’espècie Colobodus giganteus i es van trobar al jaciment d’Odèn, a l'extrem nord-occidental de la comarca del Solsonès. Tot i que el crani està lleugerament desplaçat, l’espècimen està ben conservat i es poden observar les fileres d’escates, així com els radis de les aletes i altres aspectes de l’estructura òssia.

Els colobodòntids són uns família de peixos ossis que van viure durant el Triàsic mitjà i superior (fa entre 247 i 201 milions d’anys). Es caracteritzen per ser força grans (uns 65 centímetres), per presentar una zona supraorbitària amb unes ornamentacions característiques i unes dents força petites en relació a la mida del cos. Malgrat que aquest grup és força freqüent en el registre fòssil de la conca germànica (el que aleshores era la costa occidental del mar de Tetis) i del sud de la Xina (la costa oriental del mateix mar), la seva presència a Iberia és escassa, representada tot just per dos exemplars trobats a Alcover, a l’Alt Camp, que havien estat assignats a l’espècie Perleidus giganteus i dels quals només es conserven unes impressions bastant difuses de l’esquelet en el sediment.

La troballa ha permès atribuir al gènere Colobodus les dues restes que havien estat inicialment atribuïdes al gènere Perleidus, ja que el nou espècimen ha revelat que tenen més semblances amb el primer gènere.

Reconstrucció paleoambient d'Odèn durant el Triàsic

Reconstrucció de Colobodus giganteus (a dalt, esquerra) i del paleoambient d'Odèn durant el Triàsic (Oscar Sanisidro / ICP)

Fa 240 milions d'anys, durant el Triàsic , el mar interior de Tetis cobria tot el territori que actualment ocupa Catalunya, banyat les costes del que llavors constituïa el supercontinent conegut com a Pangea. Aquest mar, d’aigües poc profundes i càlides, era l’hàbitat d’un gran nombre d’animals com peixos, rèptils, holotúries, crinoïdeus, insectes, xifosurs (artròpodes aquàtics), cefalòpodes, braquiòpodes (invertebrats semblants a bivalves), briozous o meduses, alguns dels quals han quedat conservats en el registre fòssil que aflora en jaciments com els d’Alcover (Alt Camp), Pinetell (Conca de Barberà), Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), Vilanova de la Sal (La Noguera) o Odèn (Solsonès).

+ info: Cartanyà, J., Fortuny, J., Bolet, A. & Mutter, R. (2015). Colobodus giganteus (Beltan, 1972) comb. nov. from the Upper Muschelkalk Facies of Catalonia (NE Iberian Peninsula). Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie, Abhandlungen 278(3): 323-333. Doi: http://dx.doi.org/10.1127/njgpa/2015/0532

Last modified on Divendres, 11 Desembre 2015 09:45
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex