Notícies ICP

Festa de la Ciència 2025

09 Mai 2025
78 times
El cap de setmana del 31 de maig i 1 de juny se celebra la 18a Festa de la Ciència a Barcelona, un esdeveniment que enguany repeteix la seva ubicació a l’entorn del parc de la Ciutadella, un espai que aspira a convertir-se en els propers anys en un node…
Per catorzè any consecutiu, els museus de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus, que es duu a terme anualment el 18 de maig, amb jornades de portes obertes, visites guiades i activitats gratuïtes, per tal que tots els ciutadans i ciutadanes puguin visitar-los.
L’exposició “Dinosaures del Cretaci. Una història, dos continents” presenta una selecció de fòssils i rèpliques d’alguns dels dinosaures que van viure als Pirineus i a Nord-Amèrica fa uns 70 milions d’anys. Es podrà visitar fins a finals d’any i està inclosa a l’entrada general del museu. “Dinosaures del Cretaci. Una…
La recent descripció de les restes fòssils del porc tetraconodont del Miocè Superior de Sant Quirze confirma la validesa d’una espècie descrita fa més de cent anys, fins fa poc inadvertida. L'estudi mostra les incertes relacions de parentiu amb altres espècies de súids tetraconodontins del Miocè d’Europa, però suggereix que…
Durant aquest mes de març, investigadors i investigadores de l’ICP han presentat els seus darrers estudis sobre l’evolució i la morfologia dels primats al congrés anual de l’American Association of Biological Anthropologists (AABA), destacant la intervenció de la Dra. Júlia Arias-Martorell en un simposi especial en honor a l’antropòleg Terry…
Un equip internacional liderat per Eudald Mujal i Rainer Schoch presenta una revisió exhaustiva dels tetràpodes terrestres del Triàsic a la Conca d'Europa Central. L'estudi, publicat a Earth-Science Reviews, ha analitzat restes esquelètiques fòssils i petjades per reconstruir les faunes, paleoambients i ecologia d'aquest període crucial. La recerca revela una…
El pròxim dimarts, 18 de març, a les 19 h, al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell, se celebrarà la primera sessió del cicle de Cafès Científics 2025. Amb la xerrada “Els Pirineus: el darrer reducte dels dinosaures d'Europa” a càrrec de Bernat Vàzquez, investigador de l’Institut Català de…
Un article recent descriu noves restes fòssils dels tapirs que van viure al Vallès durant el Miocè Superior (fa 11–9 milions d'anys), incloent-hi un crani juvenil recuperat gràcies al control paleontològic d’unes obres de construcció a Sabadell. Aquestes restes posen de manifest la persistència d'ambients densament boscosos i humits durant…
L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) s'ha incorporat oficialment aquest mes de febrer com a membre d’Ecsite, la xarxa europea de centres i museus de ciència. Aquesta adhesió estratègica connecta l’ICP amb més de 300 organitzacions de tot Europa dedicades a la divulgació científica i a potenciar la participació…
Un nou estudi liderat per personal investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha analitzat el potencial de les proteïnes antigues de l'esmalt dental per reconstruir la història evolutiva de les espècies. L'estudi, publicat recentment a la revista Genome Biology…

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca

Networks: