Donació a l’ICP d’una col·lecció de més de 1.600 fòssils miocens de Viladecavalls

D'esquerra a dreta, Jordi Galindo (ICP), Josep Robles (ICP), Juan Luís del Campo (CONVIVE) i Dionisio Marín (CONVIVE) D'esquerra a dreta, Jordi Galindo (ICP), Josep Robles (ICP), Juan Luís del Campo (CONVIVE) i Dionisio Marín (CONVIVE) Pere Figuerola / ICP

D'esquerra a dreta, Jordi Galindo (ICP), Josep Robles (ICP), Juan Luís del Campo (CONVIVE) i Dionisio Marín (CONVIVE)Durant el mes d’abril passat, Juan Luís del Campo, naturalista amateur, va cedir a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) una col·lecció de més de 1.600 fòssils recol·lectats al voltant de Viladecavalls (Vallès Occidental). Aquests fòssils s’han incorporat a les col·leccions de l’ICP per a la seva conservació, documentació i estudi.

Des de l’any 1985, les lleis de protecció de patrimoni prohibeixen la recol·lecció de fòssils al camp sense el permís explícit del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. Aquesta legislació persegueix preservar el patrimoni paleontològic i els seus valors patrimonials i científics, així com evitar l’espoli de jaciments. A Catalunya, la compra-venda de fòssils provinents del país està prohibida i, per tant, no tenen cap valor econòmic. Des del punt de vista de la recerca, les col·leccions privades no acostumen a estar ben documentades i els fòssils estan descontextualitzats, la qual cosa impossibilita determinar la seva rellevància científica.

El proppassat mes d’abril, el Sr. Juan Luís del Campo, naturalista amateur, va lliurar una col·lecció d’entre 1.600 i 1.700 fòssils recol·lectats entre els anys 1978 i 1985 per ell i altres membres del Col·lectiu Naturalista Viladecavalls Verd (CONVIVE). La col·lecció es anterior a la normativa patrimonial que ho regula, i per tant el Sr. del Campo, n’és el legítim propietari. A més, està extremadament ben documentada i es disposa de la procedència exacta dels fòssils, el que facilita enormement conèixer-ne el context geològic on es van trobar.

Amb la seva donació a un museu registrat com el de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) es garantirà la adequada conservació de la col·lecció i permetrà que el personal investigador del centre la pugui estudiar. A partir del conveni signat entre ambdues parts, l’ICP procedirà a l’inventari, registre i catalogació dels espècimens mantenint la unitat de la col·lecció.

Josep Robles, gestor de la col·lecció de l'ICP, documenta els fòssils abans dels seu trasllat (foto: Pere Figuerola / ICP)

Els fòssils recol·lectats provenen dels moviments de terres realitzats a l’autopista de Terrassa a Manresa. També inclouen fòssils del Torrent de Can Corbera, Can Trias-Torrent del Salt i la Tendera, així com diverses localitats situades a l’entorn de Viladecavalls com Can Poal, Pla de la Llebre, Can Missert, aquestes dins el terme municipal de Terrassa. Malgrat que encara s’està fent la catalogació, la col·lecció conté fòssils d’èquids, cèrvids, rinoceronts, proboscidis, tortugues gegants, carnívors i rosegadors, entre d’altres grups faunístics.

Els primers treballs dels quals es té notícia sobre la troballa de restes fòssils de vertebrats a la zona de Viladecavalls es remunten a l’any 1896 i foren publicats per en Domènec Palet i Barba. Els van seguir els treballs de Josep Ramon Bataller als anys 20 del segle passat i els de Miquel Crusafont, Josep Fernàndez de Villalta, Jaume Truyols als anys 40 i 50. I més recentment Pepe Santafé, Juana Maria Golpe-Posse i Jordi Agustí hi van treballar durant els anys 70 i 80. Entre aquestes localitats que foren donades a conèixer destaquen Sant Miquel del Toudell, la Tarumba (localitat a on fou descrita per primera vegada el primat hominoideu Hispanopithecus laietanus), Can Porull, Can Trullàs i Can Baiona.

L’ICP vol agrair públicament la donació del Sr. del Campo i el seu compromís amb la conservació del patrimoni paleontològic i anima altres persones que puguin disposar de col·leccions particulars a seguir el seu exemple.

Imatge principal: d'esquerra a dreta, Jordi Galindo (ICP), Josep Robles (ICP), Juan Luís del Campo (CONVIVE) i Dionisio Marín (CONVIVE). Autor: Pere Figuerola / ICP

Last modified on Tuesday, 24 May 2022 14:34
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca