Un portal web reagrupa la col·lecció de fòssils de la Pedrera de Meià

17 Feb 2022
871 times
Imatge principal: Imatge del peix fòssil Leptolepis (Museu de la Conca Dellà) Imatge principal: Imatge del peix fòssil Leptolepis (Museu de la Conca Dellà) Imatge principal: Imatge del peix fòssil Leptolepis (Museu de la Conca Dellà)

Imatge del peix fòssil del Cretaci Leptolepis (Museu de la Conca Dellà)L'espai web inclou més de 2000 fotografies de fòssils d'una extraordinària rellevància internacional i permet posar en valor i donar a conèixer un important registre fòssil que actualment es troba distribuït en diferents museus d’Europa. Es tracta d'un projecte dut a terme el Geoparc mundial UNESCO Orígens i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Museu de la Conca Dellà amb col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

La pàgina web pedrerademeia.geoparcorigens.cat realitzada pel Geoparc mundial UNESCO Orígens, amb l’assessorament científic del Museu de la Conca Dellà (MCD) i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), i amb col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, permet la divulgació de l’extraordinari registre fòssil de la Pedrera de Meià a nivell científic, educatiu i divulgatiu. La web inclou la descripció científica i una o més imatges de cadascun dels més de 2000 fòssils descrits a la Pedrera de Meià. Alhora, també incorpora una extensa presentació sobre la història i valor científic del jaciment de la Pedrera de Meià. Es tracta d'un portal en constant actualització i que anirà incorporant noves entrades de dades.

La Pedrera de Meià i la Cabroa: jaciments excepcionals

La Pedrera de Meià i La Cabroa, situats dins del Geoparc Orígens, són considerats un dels elements geològics més excepcionals d’aquest territori. És un jaciment de fòssils únics al món, procedents de plantes i animals d’un ecosistema lacustre de fa uns 125 milions d’anys. Els fòssils presenten un grau de conservació excepcional i mostren, per exemple, les marques del contorn del cos, de teixits tous o les nervacions d’una ala.  Entre ells s’hi troben exemplars descrits per primer cop en aquesta zona (holotips) de gran valor científic i alhora divulgatiu.

Aquesta pedrera va ser explotada durant el segle XIX per l’impremta litogràfica, fet que va permetre la descoberta de nombrosos fòssils. Moltes d’aquelles troballes van anar a parar a museus de tot el món com el Museu de Ciències Naturals de París. Aquest fet ha emmascarat la importància de les més de 100 especies noves que s’hi han descrit com la Montsechia viadalii, una de les primeres plantes en flor del planeta.

La col·lecció de l’Institut d’Estudis Il·lerdencs

La col·lecció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) destaca per ser la més important i significativa. Gràcies als esforços de la seva secció de geologia i paleontologia gran part d’aquest valuós patrimoni roman avui a la província de Lleida.

Algunes de les imatges que es troben al portal web complementen la col·lecció física de l’Institut d’Estudis Ilerdencs que ara mateix es troba en dipòsit al Centre d’interpretació del Montsec de Meià. a Vilanova de Meià. Aquest centre permet que els visitants gaudeixin d’alguns dels exemplars més extraordinaris descoberts al jaciment i ofereix visites amb interpretació de guies especialitzats.

En aquests moments s’està articulant la cessió de la col·lecció de fòssils de l’IEI en format digital al Geoparc Orígens.

Enllaç al web: https://pedrerademeia.geoparcorigens.cat/

Imatge principal: Imatge del peix fòssil del Cretaci Leptolepis (Museu de la Conca Dellà)

Last modified on Thursday, 17 February 2022 10:57
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca