L’ICP i l’Ajuntament de Masquefa signen un conveni de col·laboració per a la protecció del patrimoni paleontològic

D'esquerra a dreta, l'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, el gerent de l'ICP, Enric Menéndez i el regidor de Governació, Cultura i Comerç, Carles Mernissi (Foto: Imma Amill / Ajuntament de Masquefa) D'esquerra a dreta, l'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, el gerent de l'ICP, Enric Menéndez i el regidor de Governació, Cultura i Comerç, Carles Mernissi (Foto: Imma Amill / Ajuntament de Masquefa) D'esquerra a dreta, l'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, el gerent de l'ICP, Enric Menéndez i el regidor de Governació, Cultura i Comerç, Carles Mernissi (Foto: Imma Amill / Ajuntament de Masquefa)

D'esquerra a dreta, l'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, el gerent de l'ICP, Enric Menéndez i el regidor de Governació, Cultura i Comerç, Carles Mernissi (Foto: Imma Amill / Ajuntament de Masquefa)

Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, i Enric Menéndez, gerent de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), han signat avui un acord de col·laboració entre ambdues institucions per a la recuperació, conservació, estudi i divulgació del patrimoni paleontològic del municipi, excepcionalment ric pel que fa a restes de vertebrats del Miocè.

El conveni signat avui entre l’Ajuntament de Masquefa i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont té com a objectiu establir un marc de col·laboració entre ambdues institucions pel que fa a la gestió del patrimoni paleontològic del terme municipal de Masquefa, incloent-hi el desenvolupament d’activitats relacionades amb la recerca científica, la recuperació de patrimoni paleontològic, la conservació, i la difusió de les troballes efectuades.

Entre els compromisos adquirits per virtut del conveni, l’Ajuntament de Masquefa compromet a vetllar per la conservació, manteniment i protecció del patrimoni paleontològic dins del terme municipal i a proporcionar informació a l’ICP relativa a totes aquelles actuacions per les que calgui informar o demanar llicència per tal d’avaluar l’afectació del patrimoni paleontològic. Al mateix temps, l’ICP es compromet a realitzar intervencions paleontològiques integrades en projectes de recerca en el terme municipal de Masquefa, a informar l’Ajuntament dels resultats de la recerca així com col·laborar en la difusió d’aquestes troballes i assessorar-lo en les activitats didàctiques o de difusió que l’Ajuntament vulgui emprendre.

En el terme municipal de Masquefa es coneix, des dels anys 40 del segle passat, la presència de notables jaciments paleontològics de vertebrats. L’any 1992, la institució predecessora de l’actual ICP excavà les restes d’un proboscidi a Ca n’Avet. Recentment, des de l’any 2006 s’han realitzat treballs paleontològics que han posat de manifest el potencial paleontològic del municipi. Cal només esmentar la intervenció paleontològica preventiva del Sector industrial de Can Bonastre o les dues campanyes de prospecció realitzades el 2017 i el 2021, amb excepcionals resultats pel que fa a la quantitat i qualitat de les noves localitats paleontològiques de vertebrats.

Des del punt de vista geològic, el terme municipal de Masquefa està inclòs a de la Conca del Vallès-Penedès, una àrea que s’estén entre la Serralada litoral i la prelitoral i que inclou tots els jaciments coneguts del Miocè inferior de Catalunya i que la converteixen en una de les zones d’Europa més completes i ben conegudes d’aquesta època.

Imatge principal: D'esquerra a dreta, l'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, el gerent de l'ICP, Enric Menéndez i el regidor de Governació, Cultura i Comerç, Carles Mernissi (Foto: Imma Amill / Ajuntament de Masquefa)

Last modified on Thursday, 17 March 2022 11:32
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca