fbpx

Cafè Científic: Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès

Cafè Científic "Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès" Cafè Científic "Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès" Recreació del paleoambient del Pleistocè de Mauricio Antón

Cafè Científic "Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès"

Dimarts, 27 d’abril a les 19h, se celebrarà el Cafè Científic “Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès” a càrrec del Dr. Joan Madurell, Investigador del Grup de Recerca en Paleobiodiversitat i Filogènia de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP). Madurell ha publicat nombrosos treballs sobre la taxonomia dels carnívors, la seva paleobiologia i les relacions de competència amb els primers hominins europeus. Ha dirigit diverses campanyes d’excavació a jaciments paleontològics de la conca del Vallès-Penedès.  

La xerrada versarà sobre les faunes que hi havia al Vallès durant el Pleistocè. Fa un milió d'anys, la conca del Vallès tenia un aspecte molt diferent a l'actual. On ara hi trobem gossos, gats i coloms, hi havia enormes carnívors com jaguars, hienes gegants, llops, guineus, tigres dents de sabre i ossos de les cavernes maldant per atrapar algun herbívor que corria per aquest ecosistema, més semblant a la sabana africana actual que al bosc mediterrani que coneixem. Com van arribar aquestes faunes fins aquí? Per què es van extingir?

A causa de la situació sanitària actual, enguany els Cafès Científics se celebren per mitjans telemàtics al següent enllaç: https://meet.jit.si/CafesCientificsSBD2021

Aquesta xerrada forma part del cicle de Cafès Científics d’aquest 2021 a Sabadell, un conjunt de sessions informals que organitzen vuit entitats de la ciutat dedicades a la recerca i a la seva divulgació.

Cafès científics Sabadell 2021

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques inicien aquest mes de febrer la novena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell.

Tot i que el calendari de l’any passat es va veure alterat per la situació de pandèmia causada per la COVID-19, l’èxit de públic de les edicions anteriors i la voluntat de consolidar aquest cicle a la ciutat ha dut les entitats organitzadores a repetir la iniciativa un any més.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica que se celebra a molts llocs del món que té com a objectiu estimular la conversa i l’esperit crític, debatre, interactuar i dialogar fora de l'entorn acadèmic. Els Cafès Científics de Sabadell estan adherits des de la primera edició a la xarxa internacional de Cafès Científics.

El calendari dels pròxims Cafès és el següent:

  • Cooperem per una agricultura social. 25 de maig – La Ruda. Amics de Can Deu per a l'agricultura ecològica A càrrec d’Iñigo Haughey. Enòleg de la cooperativa l'Olivera SCCL. Com es fa des de fa anys per mitjà de projectes agrícoles productius? Quins projectes tenim a prop?
  • Què ens ha deixat la COVID-19?. 15 de juny – Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell. A càrrec de Manel Cervantes Amàlia Moreno. Manel Cervantes és president del Comitè d'Infeccions del Parc Taulí, i Amalia Moreno és membre de la Unitat Funcional Post-COVID del Parc Taulí. Els dos especialistes fan una mirada a tot allò que ens ha deixat la COVID-19, quan farà 16 mesos de l'esclat de la pandèmia que ens ha canviat la vida, i ens explicaran com s'aborden les principals seqüeles que ha pogut deixar en moltes persones, mitjançant la Unitat Funcional Post-COVID del Parc Taulí. Manel Cervantes és especialista en Malalties Infeccioses i president del Comitè d'Infeccions del Parc Taulí, i Amalia Moreno és especialista en Pneumologia i membre de la Unitat Funcional Post-COVID, també coordinada pel Dr. Cervantes.
  • Una mirada social a la malaltia crònica complexe. 21 de setembre – Filial Vallès Occidental. Acadèmia de Ciències Mèdiques. A càrrec de Ester Cortés i Ruth Muñoz, Treballadores socials. El Treball Social es una professió poc coneguda però experta en donar suport i acompanyament en aquests moments tan fràgils. Com ho fem? Com acompanyem? Com ajudem? Parlem-ne!
  • Gestió i conservació de la biodiversitat al Parc Catalunya. 26 d’octubre – Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC). A càrrec de Joan Cuscó, Biòleg ambiental. Cada vegada és fa més clar que a les ciutats els parcs i zones verdes són essencials per millora la qualitat de vida de la seva població. Però com gestionar aquests espais per potenciar-ne la biodiversitat i fer-los més sostenibles? Al Parc Catalunya de Sabadell s'ha fer un estudi i una proposta de gestió per tal de millorar-lo des del punt de vista ecològic.
  • Vida en el Sistema Solar. 23 de novembre – L’Astronòmica de Sabadell. A càrrec d’Albert Morral, Director científic AAS. Potser no estem sols en el nostre Sistema Solar ja que hi ha varis astres on la possibilitat que hi hagi vida no és nul·la. No podem descartar la vida en els dos planetes més propers a nosaltres: Venus i Mart; i hi ha varis satèl·lits favorables o sospitosos per a la vida: Europa, Tità, Encèlad, i Tritó.

Més informació del cicle en aquest enllaç.

Last modified on Dilluns, 12 abril 2021 13:44
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex