Es presenta el volum “Els jaciments de vertebrats del Miocè inferior de Gelida”

El proppassat divendres es va presentar el volum 4 dels Quaderns Gelidencs d'Història i Societat dedicat als jaciments de vertebrats del Miocè inferior de Gelida. L'obra ha estat elaborada per diversos investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i editada per l'Ajuntament de Gelida. Es tracta d'un llibre de divulgació sobre la història de les excavacions paleontològiques al municipi, la seva geologia i les faunes del Miocè que hi van viure fa aproximadament 16 milions d'anys.

Els investigadors de l'ICP Isaac Casanovas, Joan Madurell, Sílvia Jovells, Àngel Luján, Marc Furió i Josep Maria Robles, l'investigador associat Daniel DeMiguel, conjuntament amb el paleontòleg i paleoil·lustrador Óscar Sanisidro (Universitat de Kansas) han elaborat aquest volum monogràfic que va ser presentat divendres, 28 de setembre, a la Sala d'Actes del Centre Cultural de Gelida. L'acte va comptar amb la presència de diversos regidors del consistori.

Els jaciments de Gelida van ser descoberts a mitjans del segle passat per Miquel Crusafont i els seus col·laboradors. Les seves excavacions van permetre descriure un nou gènere i espècie de rinoceront sense banyes (Dromoceratherium mirallesi) l'any 1955. A partir de 2011, l'investigador de l'ICP Isaac Casanovas inicià un projecte de recerca per mostrejar de forma sistemàtica aquests jaciments que havien romàs abandonats durant dècades. Un dels jaciments més estudiats recentment és el de les Cases de la Valenciana.

 
Recreació del paisatge del Miocè de Gelida (Óscar Sanisidro / Universitat de Kansas)

Les excavacions dutes a terme els darrers anys han permès descriure la fauna que hi va viure, així com el paisatge que hi havia durant el Miocè inferior. Fa 16 milions d'anys, on ara hi ha els jaciments, hauríem trobat una zona lacustre amb una vegetació exuberant de tipus subtropical on hi corrien rinoceronts, gossos-ós (gènere Amphicyon), cérvols (Procervulus), porcs primitius (Listriodon) o enormes mastodonts del gènere Gomphotherium (uns parents llunyans dels elefants que tenien quatre ullals).

Imatge principal: L'investigador Isaac Casanovas en un moment de la presentació del volum monogràfic (Foto: Sílvia Jovells / ICP)

Notícies relacionades:

 

Last modified on Dimarts, 02 Octubre 2018 13:02
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex