Quan els rinoceronts campaven per Gelida

30 Oct 2014
1387 times

Reconstrucció en vida del rinoceront Plesiaceratherium (O. Sanisidro)

Un equip de paleontòlegs de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha reprès enguany les excavacions a la Valenciana, a Gelida, un jaciment descobert accidentalment l’any 2011 gràcies a unes obres en una carretera. La campanya del 2014 ha proporcionat noves restes de rinoceronts, cocodrils i tortugues gegants de fa uns 17 milions d’anys.

La presència d’aquesta fauna semiaquàtica corrobora l'existència d'un petit llac en les proximitats del que ara és el municipi de Gelida fa 16,5 milions d’anys, un fet que ja se sospitava de campanyes anteriors. La distribució dels fòssils en el jaciment sembla indicar que algunes espècies habitaven les zones més pròximes al llac (com els cocodrils o els rinoceronts) mentre que altres preferien zones més allunyades i obertes (com les tortugues).

L’any 2011 la construcció d’una rotonda i l’ampliació del voral de la carretera va deixar al descobert l’antic jaciment paleontològic de la Valenciana, que pren el nom d’aquest barri de Gelida. Des d’aleshores, l’ICP hi ha excavat en diverses campanyes co-dirigides pels investigadors de l’ICP Daniel DeMiguel, Joan Madurell i Isaac Casanovas. Els resultats d’aquesta campanya han permès aprofundir en el coneixement la fauna del passat d’aquesta zona. “En campanya hem obtingut peces molt interessants, tan dels rinoceronts com de les  tortugues gegants. Pel que fa a aquestes últimes, hem recuperat abundant material postcranial, la qual cosa és poc habitual en jaciments d’aquesta època i que ens seran molt útils per conèixer la seva manera de viure, fins ara bastant desconeguda”, comenta DeMiguel.

concentració de costelles de rinoceront en una quadrícula del jaciment

En campanyes anteriors s’havien recuperat nombroses restes que incloïen ossos de tortugues gegants i el costellam, un fèmur i algunes molars d’un rinoceront, aquest darrer probablement del gènere Plesiaceratherium, del que ja se n’havien trobat restes en altres excavacions a la zona. Aquests rinoceronts extints serien de mida petita, una mica més menuts que els actuals rinoceronts de Sumatra. En campanyes anteriors també es van recuperar i identificar restes de diverses espècies de rosegadors i alguns opòssums, uns petits marsupials arborícoles

Els bons resultats de la campanya d’enguany fan que els investigadors prevegin tornar-hi el pròxim any. L’estudi d’aquesta zona és especialment interessant perquè es tracta d’un jaciment d’una edat molt antiga en la que comencen a sorgir per primer cop alguns mamífers i sobre la qual no es disposava de gaire informació.

Noticies relacionades:

- Un rinoceront fòssil a les excavacions de la Valenciana, a Gelida

 

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 18:33
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

aflam neek sex