fbpx

Que un centre de recerca és també un lloc per a la formació d’investigadors, això no ho posa en dubte ningú. Però l’ICP sap que la tasca d’un paleontòleg no depèn només de saber fer recerca, sinó que requereix de professionals altament qualificats que fan possible extreure el màxim d’informació dels fòssils i jaciments, i fer-ho d’una manera eficient. Per això el programa formatiu de l’ICP es dota de tres eixos d’actuació: la formació d’investigadors, la formació de gestors del patrimoni cultural i la formació de restauradors especialitzats en paleontologia.

 Actualment estan obertes les preinscripcions al Màster de Paleontologia, pel Màster de Gestió del Patrimoni Cultural així com a diferents cursos d’especialització en temes com biomecànica, morfometria geomètrica i filogenètica.

Els paleontòlegs investigadors, els presents i els futurs

L’ICP participa de manera molt activa en el Màster oficial de Paleontologia, un programa interuniversitari de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona. Aquest màster, que es va posar en marxa el curs 2007-8, s’articula en cinc mòduls dels que cada alumne n’ha d’escollir tres. Un dels més exitosos és el de Paleobiologia de Vertebrats i Humana, coordinat per l’investigador de l’ICP David Alba, i que en gairebé la seva totalitat imparteixen investigadors del nostre centre. L’ICP participa també amb algunes sessions en altres mòduls, i dirigint treballs de recerca dels alumnes que segueixen la línia d’investigació. Els alumnes venen d’arreu, n’hi ha de catalans, però també de la resta de l’Estat i d’altres indrets d’Europa i d’Amèrica Llatina. Alguns dels estudiants que van cursar aquest màster, arriben ja gairebé a la desena, estan actualment fent la seu doctorat a l’ICP.

Actualment està oberta la sol·licitud d’ingrés i preinscripció pel curs 2012-3. http://bit.ly/z6n0hH

A més a més, diferents investigadors de l’ICP, col·laboren també en la formació dels futurs paleontòlegs assessorant i co-dirigint treballs de recerca de batxillerat. Durant aquest darrer curs diferents investigadors han donat suport als alumnes. Les propostes són variades, però els dinosaures i els homínids són els que triomfen. La Miriam Pérez de los Ríos, per exemple, va co-dirigir un treball sobre homínids a l’estudiant Laura Pérez Fernández de l’Europa International School. L’estudiant n’està tan contenta del resultat, que actualment ha presentat el treball en diferents concursos de treballs de recerca. La Laia Garola és una altra estudiant de segon de Batxillerat, del Col·legi Lestonnac de Barcelona, que a proposta d’en Salvador Moyà va triar un treball sobre Hipparion. Ella volia fer un treball molt pràctic i fer una recerca al voltant de l’evolució dels cavalls li va resultar molt atractiu. En aquest enllaç podeu veure el resultat de la seva recerca.

Però la formació d’un paleontòleg no s’acaba amb el seu doctorat, cada cop són més les tècniques i metodologies que penetren amb força en la recerca paleontològica: moltes basades en la paleontologia virtual, però també en noves metodologies estadístiques.

Per això, des de fa uns mesos, l’ICP va posar en marxa un ambiciós programa educatiu adreçat a paleontòlegs en formació o en actiu, que sovint s’aproxima també a altres disciplines amb les que compartim metodologies. La responsable d’aquests cursos és la Soledad De Esteban, investigadora associada de l’ICP, que ha dissenyat un programa especialitzat en tècniques i mètodes com la morfometria geomètrica, la biomecànica o la filogenètica. En els quatre cursos fets fins ara hi han participat un centenar d’estudiants, amb una forta presència de persones d’altres països europeus. Des d’aquest mes de març, aquest programa formatiu inicia una nova etapa en col·laboració amb l’empresa Transmitting Science SL, creada per la investigadora Soledad De Esteban i que pretén donar més força a aquests cursos així com plantejar-ne de nous dins i fora de l’ICP. 

 

Finalment, l’ICP contribueix també en la formació de formadors. Aquest mes de març, per exemple, els investigadors Josep Fortuny, Arnau Bolet i Albert Garcia són els encarregats d’impartir el curs de la Institució Catalana d’Història Natural “Els vertebrats del Permià i del Triàsic de Catalunya”, que se celebrarà els dies 10 i 11 de març al Museu de l’ICP. Aquest curs està reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat com a activitat de formació permanent adreçada al professorat. 

Els gestors del patrimoni

L’ICP, en el seu Museu a Sabadell, té dipositada una col·lecció paleontològica amb més de 200.000 registres, que inclouen gairebé 200 espècies tipus. És una col·lecció molt dinàmica, tant pel que fa al nombre de noves entrades –unes 20.000 anuals- com de les consultes que els investigadors de l’ICP i d’altres institucions en fan. Per això, els responsables de la seva gestió són professionals de referència al nostre país i en aquest àmbit a nivell internacional.

La Laura Celià i en Jordi Galindo, responsables a l’ICP del museu i del dipòsit paleontològic respectivament, són professors del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural de la Universitat de Barcelona, on imparteixen classes sobre conservació i gestió de col·leccions així com d’activitats i exposicions en museus. Participen en aquest programa des de 2009, en l’assignatura de Patrimoni Paleontològic.

En els darrers anys el nombre d’estudiants matriculats en aquesta assignatura a arribat a setze. "És molt important que el patrimoni paleontològic tingui un lloc destacat en la formació dels gestors del nostre país. Després de tot, Catalunya és una dels territoris amb un registre fòssil més ric, i molt destacat pel que fa a homínids i dinosaures", en paraules de Jordi Galindo. De fet, com ens comenta també la Laura Celià, "l'interès en la paleontologia va en augment, i en les properes edicions del Màster el patrimoni paleontològic es treballarà no només en una assignatura optativa, sinó que s'incorpora en el currículum d'algunes assignatures obligatòries". La Sandra Val, cap del departament de Preparació i Conservació de l’ICP, i en Josep Fortuny, investigador de l’ICP, hi han participat també en diferents edicions.

La Marta i la Lara, alumnes de l'assignatura de Patrimoni Paleontològic del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural. Jordi Galindo. ICP

La Marta Pérez, que ha cursat l’assignatura de Patrimoni Paleontològic i que és llicenciada en història de l’art ens ha explicat que “aquesta assignatura m’ha ajudat a descobrir una mica més aquest fascinant món de la paleontologia, però sobretot la gran tasca que hi ha darrera de tot això i les múltiples disciplines que col·laboren per obtindre els resultats. També he descobert que Catalunya és un espai molt ric en quant a patrimoni paleontològic, quelcom que jo, igual que la majoria de la població, desconeixia, ja que la paleontologia és un dels grans patrimonis oblidats per l’administració. Crec que la tasca que està duent l’ICP és essencial per a donar a conèixer la paleontologia a Catalunya, i malgrat encara queden molts graons per pujar, assignatures com la d’aquest màster ajuden a difondre-la.” 

Una altra estudiant, la Lara Teso, ve de la Universitat Complutense de Madrid on es va llicenciar en Belles Arts, amb l’especialització de conservació i restauració. Ella va escollir aquest màster per  “ampliar els meus coneixements sobre diferents tipus de patrimoni, alguns dels quals no en tenia massa coneixement. (...) M’ha semblat molt interessant conèixer la manera com es treballa en paleontologia, malgrat que penso que jo no m’hi podria dedicar perquè calen coneixements força específics –científics i tècnics- que jo que vinc del món de l’art no tinc”.

La inscripció pel curs vinent també està ja oberta http://bit.ly/w64U6m

La restauració en paleontologia, una especialització encara no reglada

Malgrat que la preparació, conservació i restauració de fòssils i jaciments necessita de professionals molt preparats perquè poden facilitar l’extracció de dades científiques del nostre patrimoni paleontològic, així com assegurar-ne la seva preservació per les futures generacions, la formació reglada al nostre país encara no contempla aquesta especialització. De fet, tampoc existeix en la majoria de països europeus, ni als Estats Units o a Amèrica Llatina. 

L’ICP compta amb un equip especialitzat en la restauració paleontològica que des de fa anys s’ha implicat a fons en la formació inicial i continuada dels professionals d’aquest àmbit. En aquest sentit la Sandra Val, responsable de preparació i conservació a l'ICP, i el seu equip van posar en marxar els Workshops de Conservació Preparació-Restauració en Ciències Naturals, que se celebren biennalment, i que porten a l’ICP a experts en aquesta matèria d’arreu del món per compartir experiències i noves tècniques en la restauració paleontològica.

 

A més a més, el Laboratori de Preparació i Conservació de l’ICP acull anualment a estudiants en pràctiques del Grau de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat de Barcelona, així com també d’altres programes formatius.  + info http://bit.ly/yKcaWd

Last modified on Dimecres, 28 Març 2018 17:16
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex