fbpx

L’ICP lliura a la família Crusafont documents personals de l’arxiu del paleontòleg sabadellenc

Aquesta setmana, el director de l’ICP, David M. Alba, d’una banda, i Miquel i Anna Crusafont, hereus de l’il·lustre paleontòleg Miquel Crusafont, de l’altra, han signat l’acta de restitució d’un conjunt de documents que formen part de l’arxiu personal del científic sabadellenc i que estaven custodiats a l’arxiu del Museu. La Generalitat de Catalunya ha autoritzat el lliurament, ja que es tracta de correspondència i fotografies de caire familiar i no vinculades a la seva recerca científica.

L’anterior director de l’ICP, Salvador Moyà-Solà, va atendre la petició de la família Crusafont en relació a la restitució d’aquest material, constituït per vora d'un centenar de fotografies familiars i negatius, així com diverses cartes personals de Miquel Crusafont. L’ICP sempre s’havia pronunciat partidari d'aquest retorn atès que no es tracta de documents de caràcter científic, però calia un informe favorable de la Generalitat conforme el lliurament no comprometia la integritat d’arxiu. Tot l’arxiu Crusafont, com qualsevol altre bé patrimonial, és propietat de la Generalitat de Catalunya i l’ICP és l’entitat que el custodia.

A banda de l'interès científic, l’Arxiu té un gran valor documental perquè recull una activitat científica latent que dibuixa el perfil de la història de la ciència contemporània catalana i, particularment, de les geociències, encarnades en la persona de Miquel Crusafont i dels seus col·legues de l'Institut de Provincial de Paleontologia de Sabadell (IPPS), avui Institut Català de Paleontolgia Miquel Crusafont. A més, és un reflex de diverses èpoques de la vida política catalana i espanyola i de la seva repercussió en l'entorn intel·lectual i personal dels seus protagonistes.

Miquel Crusafont i el també paleontòleg Pepe Santafé en una fotografia del 1973 (Arxiu ICP)

El projecte de catalogació de l'Arxiu Crusafont es desenvolupa des del 2005 i actualment està format per més de 30.000 documents.

Abans d'iniciar el procés de catalogació, l'arxiu Crusafont estava conformat per més d'un centenar de caixes que contenien documents diferenciats com; documents personals, professionals, acadèmics, congressos, cursets, conferències, publicacions, llibres, gairebé sis mil fotografies, retalls de premsa, postals i, sobretot, molta correspondència. La correspondència científica de Crusafont amb altres científics eminents constitueix una prova del seu abast internacional, però també és una mostra del caire personal que Crusafont va saber mantenir amb alguns d'aquests científics d'arreu del món.

Imatge principal (d'esquerra a dreta): Anna Crusafont, David M. Alba i Miquel Crusafont en l'acte de lliurament de la documentació

Last modified on Dijous, 30 Novembre 2017 07:42
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex