L’ICP implicat en la conservació i difusió del patrimoni cultural

Armaris compactes que allotgen part de la col·lecció de l'ICP

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) participa regularment en iniciatives d’àmbit català relacionades amb la gestió del patrimoni paleontològic, tant des de l’àmbit de la divulgació d’aquest patrimoni a la societat com en la formació de professionals del sector. En aquest sentit, des de l’any 2008 col·labora amb el màster de Museologia i Gestió del Patrimoni cultural, que enguany ha celebrat 20 anys i organitzarà la tercera trobada de tècnics de col·leccions de ciències naturals de Catalunya la tardor de l’any vinent.

A banda de la recerca científica en paleontologia i la difusió al conjunt de la societat de les investigacions que duen a terme els diferents departaments de l’ICP, l’Institut també té com a missió la conservació i difusió del patrimoni paleontològic que allotja, format pels més de 205.000 fòssils que componen la seva col·lecció, i que actualment és la més gran de Catalunya. En aquest sentit, el personal de l’ICP participa activament i de forma regular en diversos esdeveniments relacionats amb la gestió d’aquest patrimoni, com són el màster de Museologia i Gestió del Patrimoni cultural de la Universitat de Barcelona (UB) o les trobades de tècnics en col·leccions.

Vàngelis Villar, professor convidat de l’assignatura Patrimoni Paleontològic del Màster (Clara López Basanta)

Dins del que actualment és el Màster oficial de Gestió de Patrimoni Cultural i Museologia de la UB, l’ICP aporta el gruix principal de docents de l’assignatura “Patrimoni Paleontològic”, que s’imparteix de manera ininterrompuda des del curs 2008-2009. En aquesta assignatura s’explica als alumnes el marc normatiu que afecta el patrimoni paleontològic, els principals jaciments de Catalunya i els jaciments paleontològics musealitzats, la preparació i restauració dels fòssils o com es gestiona una col·lecció paleontològica, entre altres aspectes. Aquest màster oficial ha celebrat enguany el seu vintè aniversari.

sessió de la II trobada de tècnics de col·leccions (Jordi Galindo)

Per una altra banda, el passat 18 de novembre, es va celebrar a la seu del Museu del Ter (a Manlleu) la II Trobada de Tècnics de Col·leccions de Ciències Naturals de Catalunya amb la participació de Jordi Galindo, tècnic de patrimoni paleontològic de l’ICP que va impartir la sessió “Podem avaluar quina gestió es fa del patrimoni paleontològic als museus i col·leccions visitables de Catalunya?”. L’ICP, de la mà de Marta Soteras, responsable de gestió de col·leccions, i el mateix Jordi Galindo, pren el relleu d’aquestes trobades i organitzarà la tercera edició d’aquest esdeveniment a la nova seu al Campus de la UAB durant la tardor de 2015.

+ info:

- Formant els agents forestals en la conservació del patrimoni paleontològic
- El patrimoni paleontològic, un tresor oblidat?
- Un nou espai per a la conservació de fòssils a Sabadell

Last modified on Dissabte, 24 Març 2018 16:16
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b