Formant els agents forestals en la conservació del patrimoni paleontològic

Jordi Galindo, conservador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) va impartir el proppassat 14 d’octubre la sessió “La Paleontologia a Catalunya” en el marc del curs de protecció de patrimoni paleontològic i arqueològic adreçat als agents forestals. Per la seva distribució per tot Catalunya i la seva funció en la conservació de l'entorn, el paper d’aquest cos de la Generalitat ha estat i podria ser especialment rellevant en la preservació dels fòssils.

Les funcions dels agents rurals tenen a veure amb la protecció de l'entorn, és a dir, amb les persones, els animals, les plantes i el patrimoni natural. La investigació de les causes d'un incendi, la detecció d'una nova plaga forestal, la denúncia d'un abocament en un riu o la col·laboració amb els serveis d'emergències per evacuar persones en el cas d'una nevada intensa, forma part de les tasques que desenvolupen habitualment. Des del punt de vista del patrimoni paleontològic i arqueològic, també descobreixen i notifiquen trames d’espoliació o destrucció de peces. La capacitació en aspectes relacionats amb el patrimoni paleontològic és essencial per a què desenvolupin correctament les funcions encomanades.

Amb aquest objectiu, el conservador i tècnic de patrimoni paleontològic de l’ICP, Jordi Galindo, va participar en un curs de formació d’aquest cos en relació al patrimoni paleontològic i arqueològic  organitzat per l'Agrupació d'Agents Forestals que es va celebrar els dies 14 i 15 d’octubre de 2014 a les instal·lacions del Centre de Formació i Estudis Agrorurals, a Mas Sedó, entre Reus i Riudoms. El curs va comptar amb la participació d'uns 35 agents forestals i la presència, entre altres, de  Ramon Ten, Cap del Servei d'Arqueologia i Paleontologia, Joan Cifuentes, de la Unitat Central del Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra i d'Adam Picon, arqueòleg i agent rural.

En la sessió es van introduir els diversos marcs normatius que s'apliquen sobre el patrimoni paleontològic de Catalunya, així com aspectes del treball de camp dels paleontòlegs que poden ser útils als agents forestals en exercici de les seves funcions. Es va explicar en què consisteixen les prospeccions, excavacions, mostratges, controls preventius, documentacions gràfiques i plàstiques i les problemàtiques d’aquestes actuacions paleontològiques amb les que es poden trobar els agents. Se’ls va informar sobre qui pot estar autoritzat a dur a terme aquestes intervencions i quin és l’òrgan de l'administració de Catalunya competent en la seva autorització i supervisió.

La segona part de la sessió es va centrar a esmentar els principals jaciments paleontològics de Catalunya, la seva localització i la seva rellevància científica i patrimonial, destacant la  importància del registre fòssil de Catalunya en dos moments de la història de la vida: les darreres evidències dels dinosaures a Euràsia abans de la seva extinció i la gran quantitat de restes fòssils i jaciments amb de primats hominoïdeus en un període comprés entre els 12,5 i els 9 milions d'anys.

El curs va acabar amb una visita al Jaciment de la Boella (la Canonja) a càrrec de Josep Vallverdú, director del jaciment i investigador de l’IPHES.

Notícies relacionades:

-        L’inestable equilibri del patrimoni paleontològic

-        Robades les restes de l’esquelet trobat a Coll de Nargó

-        Reconeixement i protecció pels jaciments de dinosaures de Catalunya

 

 

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 18:30
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex