Investigadors de l’ICP descobreixen dos nous jaciments al Massís del Garraf

Equip de treball a l’entrada de l’Avenc del Boix. D’esquerra a dreta: Ivette Susanna (ICP), Josep Pastor (GES Garraf), Miquel Nebot (Secció Villalta FCE), Manel Llenas (ICP) i Joan Madurell-Malapeira (ICP). A baix, Joan Madurell-Malapeira (ICP)

Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descobert dos nous jaciments paleontològics, el Forat de la Ruda i l’Avenc del Boix, al Massís del Garraf en prospeccions realitzades durant els mesos d’octubre i novembre d’enguany. Els jaciments contenen restes de diverses espècies de carnívors i herbívors del Plistocè mitjà i superior (fa entre 780.000 i 12.000 anys). Es preveu seguir les actuacions paleontològiques fins a l’any 2017.

Les prospeccions en aquesta zona es van realitzar durant els mesos d’octubre i novembre de 2014 i hi van participar investigadors de l’ICP coordinats pels paleontòlegs Manel Llenas i Ivette Susanna. L’objectiu de l’actuació era localitzar nous jaciments paleontològics que proporcionessin nova informació sobre les espècies animals que vivien en aquesta zona a finals del Plistocè inferior i començaments del Plistocè mitjà, una època de fortes oscil·lacions climàtiques amb períodes glacials molt intensos.

Els dos nous jaciments del Forat de la Ruda (al municipi de Sitges) i l’Avenc del Boix (a Begues) han proporcionat nombroses restes en superfície de cérvols, cabirols, bisons, cabres, ossos bruns i gat fer. Aquestes espècies, tot i ser habituals en jaciments europeus del Plistocè, són poc abundants a Catalunya i el seu futur estudi proporcionarà una valuosa informació sobre les comunitats animals d’aquesta època a la zona.

Crani de Felis silvestris (gat fer) de l’Avenc de la Ruda

En els treballs de prospecció, els investigadors de l’ICP van comptar amb la col·laboració d’espeleòlegs de la Secció Villalta de la Federació Catalana d’Espeleologia, de Josep Pastor, del Grup d’Estudis Subterranis del Garraf (GES GARRAF), d’Ignasi de Yzaguirre, de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i dels tècnics i responsables del Parc del Garraf, gestionat per la Diputació de Barcelona

Es preveu que els treballs de prospecció continuïn fins a finals del 2017 gràcies al projecte “Dinàmica de poblacions i impacte dels canvis climàtics en les associacions de grans mamífers del Plistocè inferior i mitjà de Catalunya” aprovat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya i coordinat per Joan Madurell-Malapeira, investigador del grup de Faunes del Neogen i Quaternari de l’ICP

+ info:

-        Article sobre l’Avenc del Boix al web de GES GARRAF

-        Article a l’Espeleobloc sobre el Forat de la Ruda

 

Last modified on Dijous, 05 Març 2015 11:51
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

aflam neek sex