L’ICP espera rebre l’esquelet de la balena per poder portar a terme la seva restauració.

17 Jun 2010
444 times

 

La balena del Museu de Ciències Naturals  de Barcelona és una de les peces més emblemàtiques de la seva col·lecció. Presideix des de 1947 la planta baixa de una de les seus històriques del Museu, el Castell dels Tres Dragons (encara que la seva història a la casa es remunta a la dècada dels anys vint) . Aquest espai conegut com la Sala de la Balena estava destinada a albergar les exposicions temporals del centre fins fa poc més de dues setmanes.

 

 Amb el nou projecte expositiu del Museu una part de les seves col·leccions inclosa la balena, es traslladaran al nou edifici del Forum,l’Espai Blau, que obrirà les seves portes al febrer de 2011. Abans d’aquest trasllat final, estava previst que aquest rorqual comú de 16 metres i mig, es portés al taller de Restauració de l’Institut Català de Paleontologia amb la intenció de fer-li un “rentat de cara”

 

Els membres de l’equip de Preparació-Conservació porten anys col·laborant amb el Museu en diversos treballs de restauració amb molt bons resultats i les instal·lacions de l’Institut Català de Paleontologia eren les idònies per portar a terme el projecte.

 

El programa de restauració inicial que es va encarregar a l’ICP contemplava un procés de neteja, consolidació i reintegració dels forats i escletxes generades al llarg del temps d’exposició. Entre d’altres, estaven previstos realitzar la neteja superficial de tots els ossos de l’esquelet amb especial atenció a les parts ennegrides pel greix, l’eliminació de les taques d’òxid d’armadures metàl·liques, així com la retirada i neteja del materials envellits d’antigues intervencions i la reintegració del material ossi que faltés. La restauració estava prevista realitzar-se entre els mesos de juliol a octubre.

 

 Imatge d'arxiu. MCNB

Durant el procés de desmuntatge de la balena per part d’una empresa sevillana, amb experiència en el trasllat de cetacis, es va crear una petita fissura a la mandíbula superior que va desembocar en el trencament de la mateixa. Un equip de l’ICP es trobava present en el moment del despreniment,  ja que estaven realitzant tasques d’etiquetatge per facilitar el posterior muntatge de l’esquelet.

 

Després de l’accident d’ahir, el MCNB  ha fet a l’Institut Català de Paleontologia una petició formal per valorar els desperfectes i el cost de la restauració de la part del cetaci danyada en el desmuntatge. A l'espera de poder analitzar l'esquelet a les nostres instal·lacions es preveu que la restauració serà complexa degut als danys que ha sofert el crani fracturant-se pel mig.

 

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 17:48
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b