S’inaugura una exposició al Museu de la Noguera per donar a conèixer la diversitat geològica i biològica de Ponent i el Pirineu

Inauguració de l'exposició al Museu de la Noguera. Foto: Radio Balaguer Inauguració de l'exposició al Museu de la Noguera. Foto: Radio Balaguer Inauguració de l'exposició al Museu de la Noguera. Foto: Radio Balaguer

Inauguració de l'exposició al Museu de la Noguera. Foto: XMTLLA / Anna Requena

Aquest cap de setmana s’ha inaugurat l’exposició “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu” al Museu de la Noguera (Balaguer). La mostra està produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i durant els pròxims dos anys itinerarà per diversos museus. Està comissariada pel paleontòleg Rodrigo Gaete sota la supervisió d’Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà (Isona) i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

L’exposició fa un recorregut per 550 milions d’anys de vida a la Terra a través de diverses roques i fòssils recollits en 22 localitats de Ponent i el Pirineu i de les recreacions de l’aspecte en vida d’animals ja extingits, tot plegat acompanyat per una detallada informació sobre les edats de cada fòssil, les peculiaritats de cadascun dels paisatges i, finalment, la seva distribució per períodes geològics.

Entre els 120 fòssils i roques exposats s’inclou una de les roques més antigues de Catalunya, que és del Pirineu axial i té 550 milions d’anys; el fòssil més antic, de fa 440 milions d’anys, trobat al Pallars Sobirà, i la primera planta amb flor coneguda, la Montsechia, provinent del Montsec. La mostra compta també amb les recreacions de 5 animals ja extingits, entre les quals destaquen la d’un rèptil marí, únic a Catalunya, localitzat a Alòs de Balaguer.

Àngel Galobart, president de la XMTLLA i investigador de l'ICP al costat de la recreació de l'aspecte en vida de l'ictiosaure recuperat a Alòs de Balaguer (Foto: XMTLLA / Anna Requena)

Àngel Galobart, president de la XMTLLA i investigador de l'ICP al costat de la recreació de l'aspecte en vida de l'ictiosaure recuperat a Alòs de Balaguer (Foto: XMTLLA / Anna Requena)

L’objectiu de la mostra és donar a conèixer la gran diversitat geològica i biològica de la demarcació de Lleida, un territori d’allò més ric en aquest sentit i que compta amb una figura de reconeixement internacional com és el Geoparc mundial UNESCO Orígens. L’exposició fa especial esment de la tasca de persones pioneres com Lluís Marià Vidal, Francesc Clua, Martí Madern, Lluís Ferrer, Manuel Riu, Josep Duró, Maria Lourdes Casanovas, Josep Vicenç Santantafé o Antoni Lacasa, que van tenir la sensibilitat de preservar-los de cara a un futur que ja és aquí, amb l'objectiu que tot el territori hi sigui representat.

L’exposició romandrà al Museu de la Noguera (a Balaguer) fins al 27 de febrer i posteriorment itinerarà durant dos anys pels diversos museus que conformen la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA). Està previst que a començaments de l’any 2024 el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) aculli la mostra a Sabadell.

Imatge principal: Inauguració de l'exposició al Museu de la Noguera. Foto: XMTLLA / Anna Requena

Més informació:

 

Last modified on Dimarts, 09 Novembre 2021 09:10
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca