L’ecòleg Robert E. Ricklefs guanya el Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El jurat ha concedit el premi a aquest investigador nord-americà a proposta de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona per reconèixer “la seva influència integral durant gairebé cinc dècades en tota una generació d’ecòlegs”. L’empremta de Ricklefs en el pensament científic es recolza en més de 300 articles en diverses publicacions i en els seus quatre llibres, molt especialment els textos de referència Ecology i The Economy of Nature.

 

Segons el jurat Ricklefs “ha combinat un extens treball de camp amb fonaments teòrics que han canviat el paradigma de l’ecologia de les comunitats”. Per a Meike Köhler, Cap del Grup de Recerca de Paleobiologia Evolutiva de l’ICP i una de les persones que va proposar la seva candidatura, Ricklefs és una pedra angular en ecologia, especialment en biologia evolutiva i l'evolució de l'envelliment. “Destaca per haver fet una aproximació unificadora a l’ecologia, integrant la biologia evolutiva, la paleontologia i l’ecologia funcional per comprendre els patrons i processos de les comunitats, així com els mecanismes que controlen els canvis en la biodiversitat en el temps i en l'espai”, explica Köhler.

Específicament, va desafiar la creença que les interaccions locals controlen la diversitat d’espècies, proposant en canvi un paper clau dels processos històrics i a gran escala en la configuració dels patrons de la diversitat actual, des de les latituds tropicals fins a les més temperades. La seva recerca unificadora l’ha conduït a investigar més enllà dels límits tradicionals de l’ecologia per centrar-se en el procés d’envelliment a través de l’anàlisi genètica i la durada de la vida evolutiva.

Robert E. Ricklefs va néixer el 1943 a San Francisco i actualment és professor de Biologia a la Universitat de Missouri i investigador associat de l’Institut Smithsonian d’Investigació Tropical. Des de 2011 presideix la Societat Americana de Naturalistes. Entre els nombrosos premis rebuts per la seva trajectòria professional hi ha els de l’American Association for the Advancement of Science, de l’International Ornithological Committee o de l’International Biogeography Society. Des de l’any 2004 és membre honorífic de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO).

El Premi Ramon Margalef d’Ecologia el va crear l’any 2004 la Generalitat de Catalunya per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials. En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm i, l’any passat, David Tilman.

Robert E. Ricklefs recollirà el Premi en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, aquesta tardor.

Last modified on Dimarts, 20 Desembre 2016 14:12
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

aflam neek sex