Núria Oliva, presidenta d'Òmnium Alt Urgell i Pere Figuerola, responsable de comunicació de l'Institut Núria Oliva, presidenta d'Òmnium Alt Urgell i Pere Figuerola, responsable de comunicació de l'Institut ICP

 

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ha rebut aquest dissabte el premi de periodisme Mn Albert Vives que atorga l’entitat Òmnium Cultural de l’Alt Urgell en reconeixement a la tasca de divulgació del registre fòssil d’aquesta comarca, que allotja els jaciments d’ous de dinosaure més importants d’Europa. El guardó es va lliurar en el marc dels actes organitzats per la 19ena Fira del Llibre del Pirineu celebrada a Organyà.

 

El jurat del premi va voler reconèixer la implicació de l’ICP en la difusió del patrimoni paleontològic de la zona i la seva implicació en la museografia de l’espai Dinosfera (a Coll de Nargó) així com les accions de difusió a través dels mitjans de comunicació de les publicacions científiques que es deriven de l’estudi dels seus jaciments. És el primer cop que aquest premi recau en una institució de fora de la comarca.

El guardó es va entregar en el marc de l’acte de lliurament dels premis literaris “Homilies d’Organyà”, que tenen lloc anualment a l’esglèsia de Santa Maria d’aquesta població, dins dels actes organitzats per la 19ena Fira del Llibre del Pirineu. Núria Oliva, presidenta d’Òmnium de l’Alt Urgell, entitat que escull els guanyadors del Premi de Periodisme “Albert Vives”, va entregar el guardó a Pere Figuerola, responsable de comunicació i difusió científica de l’ICP, en representació de l’Institut.

Malgrat que la col·laboració de l'ICP amb l'ajuntament de Coll de Nargó per l'estudi del patrimoni que representen aquests fòssils és molt antiga, l'any 2009 es formalitza mitjançant un acord de col·laboració entre ambdues institucions en el marc de la posada en marxa de Dinosfera, l’espai expositiu de Nargó. El maig de 2015, una de les persones més vinculades a l'estudi i divulgació del registre fòssil de l'Alt Urgell, el Dr. Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de l'ICP és nomenat director del Museu d'Isona i de l'espai Dinosfera. Galobart és el responsable de la nova museografia que exhibeix l’espai, dedicada a la reproducció dels dinosaures.

El jurat també va reconèixer l’esforç de l'Institut en la divulgació de les noves troballes dels darrers anys a la zona a través dels mitjans de comunicació. La descripció de quatre espècies noves d’ous de dinosaure l’any 2013 i dues més l’any 2014 va tenir un notable ressò mediàtic, així com la troballa d’un petit esquelet de vertebrat l’any 2013. L’ICP també ha hagut de gestionar desgràcies, com el robatori d’aquest mateix esquelet (que posteriorment va ser recuperat) o la destrucció d’un dels jaciments d’ous l’any passat.

Albert Vives i Mir va ser un sacerdot, poeta i músic català, nascut a Oliana (Alt Urgell) l’any 1907.El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i també va rebre la medalla Francesc Macià. Va morir l’any 1992.

Notícies relacionades:

Last modified on Dissabte, 24 Març 2018 17:47
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca