fbpx

Primera descripció d’una patologia òssia en un cocodril de l’Eocè

Fotografia de la falange de cocodril estudiada. Les fletxes assenyalen les zones afectades per la lesió.

Un treball publicat aquesta setmana per membres del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), la Universitat de Saragossa i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont a la revista Historical Biology presenta per primera vegada la descripció d’una malaltia inflamatòria en una falange d’un cocodril de fa gairebé 50 milions d’anys provinent d’un jaciment d’Aragó. Aquesta lesió, possiblement originada per una fractura, és una malaltia comuna en rèptils actuals.

En l’estudi, els investigadors han dut a terme una avaluació detallada d’una falange del peu d’un cocodril descoberta al jaciment de La Boixedat i actualment custodiada per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Aquesta localitat situada a prop del poble de Roda d’Isàbena (Aragó) va ser excavada pel mateix Miquel Crusafont a mitjans dels anys 50 del segle passat i ha proporcionat material fòssil de mamífers, incloent-hi creodonts (un grup extint de mamífers carnívors), perissodàctils (el grup que inclou els cavall i ases actuals, entre d’altres), així com prosimis i artiodàctils. Entre les restes reptilianes s’hi han reconegut fòssils de tortugues i cocodrils.

Reconstrucció de l'extremitat del cocodril. La zona emmarcada correspon a la falange objecte de l'article. (A. Amblàs)

A partir de la descripció microscòpica i macroscòpica i amb l’ajuda de les imatges obtingudes mitjançant l’aparell de tomografia computada de l’ICP,  els investigadors han detectat una malaltia inflamatòria que va afectar la pota posterior esquerra d’aquest animal. La primera falange presenta una anormalitat morfològica coneguda com a osteïtis proliferativa, que no s’observa en altres dits del mateix individu ni en el d’espècies actuals com el cocodril del Nil (Crocodylus niloticus). Aquesta troballa suposa la primera descripció d’una patologia d’un cocodril de l’Eocè a la península Ibèrica.

Imatge de Tomografia Computada (TC) d'una falange normal (vermell) i la falange amb osteitis proliferativa (verd)

La falange afectada mostra un creixement ossi moderat, un call que cobreix part del terç medial de la diàfisi distal, probablement com a reacció a una fractura o a un procés de desgast que va provocar una inflamació al voltant de la lesió primària, així com un solc que no s'observa en les falanges sanes. Com que aquesta lesió va tenir lloc en el cocodril afectat durant molt de temps (anys abans de morir), va deformar el perfil del seu dit i va deixar un rastre ossi que ha pogut ésser detectat un cop fossilitzat. Es desconeix l’origen de la patologia, tot i que podria ser el resultat de lluites territorials, tal com s’observa en cocodrils actuals.

L’estudi s’emmarca en el conveni de col·laboració entre el Departament de Faunes del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) que ha permès en els darrers anys als investigadors d’ambdues institucions col·laborar i aprofundir en diversos aspectes de la recerca dels rèptils actuals i extingits. En l’estudi també hi ha participat el Grupo Aragosaurus-IUCA, de la Universitat de Saragossa i la il·lustradora científica Agnès Amblàs.

+ info: Martínez-Silvestre, A., Vila, B., Fortuny, J. & Amblàs, A. (2014). Digital proliferative osteitis due to stress fracture in an Eocene crocodilian. Historical Biology. doi:10.1080:08912963.2014.906409

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 14:53
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex