La paleontòloga Marta Pina dirigint la retroexcavadora en l'excavació (S. Almécija)

Investigadors de l’ICP han tancat aquest passat mes d’octubre la campanya al jaciment de Castell de Barberà. L’objectiu de les actuacions d’enguany ha estat estudiar del terreny de cara a datar amb precisió aquest jaciment, excepcional per la presència de petits primats i grans antropomorfs en els mateixos nivells fossilífers. L’any 2011 es va descriure en aquest jaciment la nova espècie de pliopitècid Barberapithecus huerzeleri a partir de restes trobades als anys 70 per Miquel Crusafont.

 

El jaciment paleontològic de Castell de Barberà es troba relativament proper al de Can Llobateres (Sabadell), i malgrat que el primer es creu que és més antic, encara no ha estat possible determinar amb exactitud la seva edat. Durant molt de temps s'ha assumit que Castell de Barberà té una antiguitat de més d'11 milions d'anys, comparable als diversos jaciments de l'Abocador de Can Mata (als Hostalets de Pierola). Tanmateix, hi ha motius per pensar que podria ser una mica més modern, de fa uns 10 milions d'anys - corresponent a l’estatge Vallesià.

La campanya d’enguany, codirigida per Sergio Almécija, expert en evolució humana i de primats antropomorfs, i investigador a la Stony Brook University (Nova York) associat a l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i Salvador Moyà, professor d’investigació de la ICREA i director de l’ICP, ha tingut com a objectiu conèixer la geologia del terreny i intentar determinar de forma més  acurada l’edat dels fòssils trobats fins al moment. Enguany, els treballs s’han centrat a obrir talls geològics al voltant del talús del riu.

L’any 2011, investigadors de l’ICP van descriure en aquest jaciment una nova espècie de pliopitècid, Barberapithecus huerzeleri, un petit primat catarí considerat un dels primers primats moderns que s’han trobat en jaciments catalans. Els pliopitècids són un grup exclusivament eurasiàtic, tot i que originat a partir d'ancestres africans encara per determinar. A Castell de Barberà també s’hi van trobar restes d’un gran antropomorf que encara no s’han pogut assignar a cap gènere conegut. La presència de pliopitècids i grans antropomorfs en un mateix jaciment és molt excepcional.

Dents fòssils de Barberapithecus huerzeleri trobades al jaciment (David M. Alba/ICP)

La fauna de mamífers fòssils de Castell de Barberà inclou els tàxons típics de finals del Miocè mitjà o principis del Miocè superior, incloent-hi molts artiodàctils, perissodàctils i proboscidis, a més de carnívors i petits mamífers –rosegadors, insectívors, etc. Entre els artiodàctils destaca la presència d'un dels suids (porcs) més petits mai coneguts (Albanohyus castellensis), mentre que entre els carnívors destaca el fals dents de sabre de la família dels barbourofèlids (Sansanosmilus jourdani).

El projecte de prospecció i excavació del jaciment Castell de Barberà de 2014 ha estat escollit entre els tres millors, de més de cent sol·licituds rebudes per la Leakey Foundation dels Estats Units, elecció que ha permès obtenir finançament per als treballs d’aquest any. Per altra part, s’està treballant per aconseguir més finançament per continuar-hi treballant durant uns 3 anys més.

Notícies relacionades:

- Barberapithecus huerzeleri, un nou gènere de primat a Catalunya

- L’estudi del microdesgast dentari aporta nova llum sobre la dieta dels pliopitècids

 

 

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 18:35
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca