Col·loqui amb el President de la Generalitat per debatre com generar noves vocacions científiques

14 Mai 2010
650 times

 

El passat 5 de maig, el President de la Generalitat, José Montilla, va obrir les portes del Palau de la Generalitat per rebre el grup del Consell Català de la Comunicació Científica (C4), del que l’ICP és membre, amb una única premissa, debatre la manera de generar noves vocacions científiques a la nostra societat i molt especialment entre els joves.

El C4 està constituït per professionals de la comunicació sensibilitzats amb la divulgació científica que busquen generar sinèrgies entre els productors de ciència (centres de recerca, universitats, fundacions, empreses privades, etc.) i els seus receptors (la societat). L’objectiu final és afavorir l’opinió crítica de la nostra ciutadania, que permeti a Catalunya consolidar-se com a punt de referència internacional en la comprensió pública de la ciència.

Durant el dinar-col·loqui, l’ICP va intervenir per felicitar doblement el President. D’una banda, per la seva iniciativa de crear un espai de  diàleg amb experts de la divulgació científica i d’altra, per haver aprovat, fa ara un mes, el pressupost dels propers 4 anys destinat  a recerca i innovació, al voltant de 5300 milions d’euros. Una xifra gens despreciable si tenim en compte els temps d’austeritat i de retallades econòmiques que travessem. Totes dues accions són bons indicatius de l’aposta real d’aquest govern  per fomentar el progrés científic recolzant la recerca i la seva difusió. Un interès que reflecteix també la necessitat social d'impulsar aquest avenç. En les pròpies paraules del president durant l’acte de presentació pública de Pla de Recerca i Innovació 2010-2013:

"Mai s'havia invertit tant en Recerca i desenvolupament a  Catalunya".

 

El president Montilla amb els membres del Consell Català de la Comunicació Científica

Vam aprofitar també l’oportunitat per reivindicar la professionalització del divulgador científic. Figura facilitadora d’informació que simbolitza el punt d’unió entre la societat contenidora de coneixement i la ciència generadora del mateix.

Per últim,  es va convidar al President Montilla a inaugurar el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont a Sabadell, que veurà la llum aquesta tardor i que té precisament com a fita màxima, generar molta vocació científica entre els seus visitants.

Del col·loqui es van extreure unes quantes conclusions interessants que es poden resumir en la necessitat d’invertir, encara més, en recursos econòmics i humans per tal de fer avançar la ciència, apropant-la a la nostra societat mitjançant fórmules que permetin la seva implicació.

Ens acomiadem amb les paraules pronunciades en un altre moment del discurs del President durant la presentació del Pla, referint-se a l’aposta per la ciència mitjançant les aliances establertes entre la comunitat científica i el món de l’empresa, el suport de la  Generalitat i el nou Pla de Recerca i Innovació 2010-2013:

"aquest és el camí més sòlid, fiable i sostenible per seguir construint una Catalunya oberta al món, capaç de seguir liderant l'economia en el conjunt espanyol i euromediterrani amb capacitat de tenir un paper rellevant a nivell internacional".

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 17:44
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca