Descobert un nou primat que va viure fa uns 40 milions d’anys a Sòria

01 Jun 2010
357 times

Imatge: Reconstrucció d'un adapiforme;  Autor de la reconstrucció: Oscar Sanisidro.

Els investigadors de l’Institut Català de Paleontologia acaben de publicar un nou article de gran interès científic a la prestigiosa revista Journal of Human Evolution.

Es va presentar a la comunitat científica la nova espècie d’un petit primat fòssil. Aquests éssers habitaven a la Península fa uns 39 milions d’anys, i s'assemblaven als lèmurs actuals, que avui en dia, només es localitzen a l’illa de Madagascar. Es tracta d' un nou gènere i espècie de la família Notharctidae (Infraordre Adapiformes)

L’època de l’Eocè en la que van viuren aquests primats (fa 55-33 milions d’anys) va ser l’època més càlida de tot el Terciari. Les selves tropicals s’extenien cap a latituds més altes, factor que va permetre als adapiformes viure la seva edat d’or i formar part de la fauna de diferents continents com ara Europa, Àfrica, Amèrica del Nord i Àsia. Cap a finals de l’Eocè, el refredament de l’hemisferi nord va fer que aquests petits primats pràcticament desapareixéssin i que a finals del Miocè  les seves poblacions quedéssin restingides només al sud d’Àsia.

Taula de temps geològic

A la nova publicació, els investigadors de l’ICP presenten aquesta troballa fòssil de Mazaterón (Sòria), que data de l’Eocè mitjà (uns 39 milions d’anys). El seu nom, Mazateronodon endemicus, no està exempt de significat: "Mazaterón" fa referència al jaciment en el qual es van localitzar les restes, "Odon", paraula d'origen grec, significa dent i fa honor a la peça fòssil que ha permès la identificació de l'espècie i "endemicus" indica que és un mamífer que, només vivia en aquesta zona geogràfica. En aquest jaciment s’ha trobat la col·lecció de peces atribuïdes a aquests primats més completa de tota la Península Ibèrica, amb gairebé totes les peces dentàries representades.

De manera habitual, les troballes fòssils d’aquests primats són exclusivament de dents aïllades, la qual cosa fa que les espècies vinguin definides per caràcters dentaris. En aquest cas particular, a banda de presentar trets que l’atribueixen a la tribu Anchomomyini, l’adapiforme que es cita en aquest article, presenta característiques que el diferencien de tots els primats coneguts d’aquesta tribu, cosa que ha permès definir un nou gènere i espècie. D’altra banda, les característiques peculiars que presenta confirmen les hipòtesis d’altres autors, que han atribuït trets endèmics a les faunes del jaciment de Mazaterón i a d’altres que pertanyen a la mateixa conca (Conca del Duero), aïllada de la resta d’Europa durant l’Eocè. 

Així doncs, el treball publicat recentment en aquesta revista internacional, ens ajuda a conèixer una mica més de prop les faunes de la Península Ibèrica que van viure durant l’Eocè, i també desxifrar la situació paleogeogràfica de diferents zones, al estudiar les característiques de la seva fauna.

 

Judit Marigó - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Àrea de Paleoprimatologia i Paleontologia Humana

 

El departament de Paleoprimatologia y paleontologia humana s’encarrega d’estudiar l’origen i evolució dels primats. Entre altres línies d’actuació, aquest equip treballa per documentar l'arribada dels grans simis a Euràsia, esbrinar quin és l'origen del grup i discernir com es va produir la radiació de les diverses famílies i subfamílies que el componen fins a la seva extinció a Europa fa uns 8 milions d'anys .

 

Consulteu l’article original:

Marigó, J. Minwer-Barakat, R. & Moyà-Solà S. (In press). A new Anchomomyini (Adapoidea, Primates) from the Mazaterón Middle Eocene locality (Almazán Basin, Soria, Spain). Journal of Human Evolution.

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 17:42
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex