fbpx

Augmenta el nombre de visitants al Museu de la Conca Dellà i Dinosfera aquest estiu

13 Set 2018
1656 times

6.394 persones han visitat les exposicions o participat en alguna de les activitats que han organitzat els equipaments museogràfics d’Isona (Pallars Jussà) i Coll de Nargó (Alt Urgell) i que formen part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus. Aquesta iniciativa de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) vol donar a conèixer el patrimoni paleontològic i la recerca sobre els dinosaures que van viure al que avui és Catalunya. Als Pirineus s’hi troben les restes més recents de dinosaures a Europa.

De l’1 de juliol l’11 de setembre, els visitants han pogut gaudir de visites guiades als jaciments paleontològics de dinosaures, de sopars gastronòmics vinculats al patrimoni i d’activitats infantils, entre d’altres iniciatives. Les activitats s’han complementat amb una intensa feina de recerca i treball de camp dels investigadors del Museu de la Conca Dellà i l’ICP que excaven principalment als mesos de juny, juliol i setembre.

Activitats que es consoliden

Entre les activitats ofertades per cada equipament, n’hi ha que es repeteixen d’un estiu a l’altre per la seva bona acollida entre el públic. Així, tan la Nit al Museu com els sopars gastronòmics és consoliden any rere any. Aquest estiu el sopar gastronòmic del Museu d’Isona (8 d’agost) va canviar el seu escenari pel Castell de Llordà, de manera que es convidava al públic a descobrir i gaudir del Castell amb tots els sentits. El Sopar Cretàci a Dinosfera (17 d’agost) va tornar a esdevindre un èxit combinant gastronomia i paleontologia. En ambdós sopars es van exhaurir places, assistint més de 50 persones a cadascun d’ells.

També van esgotar les entrades les tres edicions que es van programar de la Nit al Museu (una a Dinosfera i dues al Museu de la Conca Dellà), on més d’una seixantena d’infants van aprendre sobre els dinosaures i els romans, i van dormir a les sales del Museu.

S’han fet també diverses xerrades relacionades amb la bruixeria i el patrimoni. Una de les més destacades va ser la que va impartir tan a Isona com a Coll de Nargó el Sergent dels Mossos d’Esquadra i doctor en arqueologia, el Dr. Jordi Campillo sobre la protecció del patrimoni. A banda de procurar l’estudi, l’exposició i la divulgació del ric patrimoni paleontològic i arqueològic del territori, s’ha volgut transmetre al públic la importància del respecte i la protecció d’aquest patrimoni.


Museu de la Conca Dellà

Al Museu d’Isona s’han realitzat visites guiades molt variades vinculades a l’extraordinari patrimoni paleontològic i arqueològic de la zona. En aquest sentit, s’han organitzat visites al jaciment de petjades de dinosaures de Basturs, al Castell de Llordà, a l’església de Santa Maria de Covet i als búnquers de la Guerra Civil de la Posa i del Mont de Conques. També s’han ofert diàriament visites guiades al magatzem del Museu, on els visitants han pogut descobrir el coll de Titanosaure, un fòssil de més de 5 metres de llargada trobat a Orcau. Per aquest espai hi han passat, entre els mesos de juliol i agost, prop de 1.404 persones.

Enguany Isona també ha acollit una exposició itinerant sobre bruixeria: “Se’n parlave... i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu” la qual han visitat 430 persones. L’exposició ha estat comissariada pel Dr. Pau Castell i produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, de la qual el Museu de la Conca Dellà en forma part.

Les visites teatralitzades al Castell de Llordà, la novetat més destacada d’aquest estiu, han esdevingut un èxit. 142 persones han descobert l’imponent castell del segle XI d’una forma diferent i didàctica de la mà de personatges sortits directament de l’alta edat mitjana. Les visites, de la mà de l’actor Blai Castell i amb l’assessorament històric de la historiadora Núria Nolasco, van exhaurir les entrades en cada sessió.

Com cada any, Isona també va celebrar la Dinogresca (25 d’agost) presidida, com sempre, pel Cornelius i la Cornèlia, els dinosaures isonencs. Abans però, no van faltar els tallers infantils per a preparar la festa.

Dinosfera

L’espai de Coll de Nargó convidava a visitar el seu espai expositiu centrat en la reproducció dels dinosaures i també oferia la possibilitat de realitzar visites guiades al jaciment d’ous de Coll de Nargó, el qual presenta la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda al continent.

L’Esglèsia de Sant Climent de Coll de Nargó també va estrenar visites teatralitzades, a les quals van assistir 180 persones en les 6 sessions que es varen oferir. Les visites, realitzades per Aida Fàbrega i Raquel Riera, van tenir una molt bona acollida, esdevenint una manera molt dinàmica i divertida d’apropar a grans i petits al patrimoni del territori.

Imatge principal: Sopar gastronòmic a Dinosfera / Anna Vallès

Last modified on Dijous, 13 Setembre 2018 15:14
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex