fbpx

El rastre dels dinosaures, objecte d’una tesi doctoral a l’ICP

La investigadora de l'ICP Novella Razzolini va defensar divendres el seu treball de tesi per obtenir el títol de doctora en geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Razzolini ha estudiat petjades i rastres de dinosaures tridàctils des d'una nova perspectiva, analitzant els diferents factors que condicionen la forma de les petjades, com la posició anatòmica de l'animal en el moment de deixar el rastre o les característiques del sediment.

El treball de tesi de l'ara ja doctora duia per títol "Morphological variation and ichnotaxonomy of dinosaur tracks" i ha estat dirigit per Àngel Galobart, cap del grup de recerca en Faunes del Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i Bernat Vila, investigador del mateix grup. Incloïa l'anàlisi de rastres de diferents països (Espanya, Portugal, Marroc i Suïssa). El jurat va concedir la màxima qualificació a la seva recerca.

Malgrat que l'estudi de les icnites (petjades fòssils) és una disciplina amb llarga tradició en paleontologia, l'aproximació de Razzolini inclou una sèrie d'anàlisis en la seva recerca que suposa un salt endavant a l'hora d'extreure conclusions sobre els animals que van deixar el seu rastre en el sediment. Mitjançant tecnologia d'escaneig LiDAR i fotogrametria, la investigadora ha obtingut imatges de petjades de gran precisió que permeten quantificar les variacions observades en un mateix rastre o entre rastres diferents.

Entre d’altres publicacions, un dels treballs de recerca inclosos en la tesi va permetre identificar el rastre d'un dinosaure coix a La Rioja o el desplaçament d'un grup de dinosaures cap a una llacuna interior per alimentar-se.

Imatge principal: Novella Razzolini amb el tribunal de tesi i els directors. (Pere Figuerola / ICP)


Notícies relacionades:

Last modified on Dissabte, 24 Març 2018 18:45
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex