fbpx

El Centre d’Interpretació dels Hostalets de Pierola enllestirà la primera fase abans del març

25 Gen 2011
2817 times

Imatge exterior del Centre d'interpretació d'Hostalets de Pierola

 

Els jaciments han proporcionat  més de 60.000 fòssils que gràcies a la seva singularitat i peculiaritat poden fer del Centre d’Interpretació un referent mundial en el futur.

Les obres de la primera fase del Centre d’Interpretació Paleontològica dels Hostalets de Pierola s’acabaran entre el Febrer i el Març d’enguany, tal com ha explicat l’acalde del municipi Jordi Calpe en declaracions a l’Agència Catalana de Noticies. Aquest nou espai comptarà amb un laboratori de preparació amb el suport de l’Institut Català de Paleontologia, en ell es podrà veure com els científics treballen amb les restes trobades sota la mirada dels visitants. A més, en un futur el Centre comptarà amb una segona fase on s’incorporarà el projecte d'interpretació del patrimoni paleontològic dels Hostalets.

En declaracions a l’ACN el conservador de l’ICP, Jordi Galindo ha explicat que els jaciments que s'han trobat a Hostalets de Pierola 'tenen una edat d'entre 12,5 i 10 milions d'anys'. En total, s'han trobat prop de 60.000 restes de vertebrats fòssils, sobretot mamífers. Una de les troballes importants que es va fer a Hostalets de Pierola, va ser el famós Pau, que està considerat com l'avantpassat comú de l'ésser humà i dels grans antropomorfs vivents, com els goril·les, orangutans i ximpanzés.

La majoria de les restes trobades eren a la zona de l’Abocador de Can Mata, on encara es treballa tant en la recerca de nous fòssils com en la construcción del propi abocador. Aquest fet fa que els paleontòlegs hagin de vigilar que les màquines no destrueixin el patrimoni que s’amaga entre la terra.

'Podem ser un referent a nivell mundial'

La peculiaritat de les restes trobades a Hostalets de Pierola i la singularitat i gran importància d'algunes d'elles fan que el futur centre d'interpretació es pugui situar com un referent 'a nivell mundial', ha explicat l’alcaldedel municipi. Segons Calpe, s'han trobat restes 'úniques al món' i, per tant, 'no ens hauríem de posar gaires fronteres', ja que 'podem ser una referència important a nivell català, europeu i mundial', ha afegit.

Un centre d'interpretació dinàmic i interactiu

El Centre d'Interpretació Paleontològica d'Hostalets de Pierola es planteja com un espai dinàmic i interactiu. La idea és que hi hagi un espai fix d'exposició i al voltant d'aquest un seguit de sales on hi podria haver reconstruccions d'animals que van viure en el passat al municipi, rèpliques de fòssils, audiovisuals i, com a element més destacat, un laboratori on els visitants podran observar com treballen els preparadors amb les restes fòssils que s'hagin trobat.

A més, també s'està construint un alberg rural que tindrà una capacitat d'unes trenta places. Aquest allotjament ha de permetre l'estada de científics que treballin al centre però també de visitants o pelegrins.

Els jaciments d’Hostalets de Pierola

Com a conseqüència de l’ampliació de l’abocador de Can Mata, el desembre de 2002 , es van trobar unes importants restes fòssils, consistents en l’esquelet parcial d’una nova espècie de primat, que ha estat batejat popularment com a Pau, per decisió del equip e l’ICP, ja que en el moment del seu descobriment estàvem vivint la terrible època de la guerra d'Iraq.

Finalment dels jaciments d’Hostalets de Pierola s’han recuperat més de 49.000 restes de vertebrats corresponents a un període entre els 12,5 i els 11,5 milions d’anys, s’han excavat més de 150 jaciments de macro i microvertebrats i s’han identificat fins a l’actualitat 84 espècies diferents de vertebrats fòssils.

L’entorn dels Hostalets d’ara fa 13 milions d’anys era una selva tropical i subtropical, amb rius, llacs i una espessa vegetació. En aquell moment els Pirineus estaven creixent entre terratrèmols i no s'havia format encara el Mediterrani. El Mar Tethys banyava la costa en el seu lloc. A la vora d'aquest mar creixia una selva càlida i humida semblant a l'actual Borneo. Amb en Pau convivien elefants amb llargs ullals, grans rinoceronts, cavalls de tres dits, grans porcs senglars, rèptils i tortugues.

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 18:14
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex