Els dinosaures catalans protagonistes de la sèrie internacional ‘CSI Dinosaurios’

Fotograma de la sèrie CSI Dinosaurios

El proper 2 de Febrer s’estrena a Espanya ‘CSI Dinosaurios’ de National Geographic que compta amb la col·laboració del departament de l’Àrea de Recerca del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia. La primera sèrie sobre dinosaures es podrà seguir arreu del món a través d’aquest canal internacional. A casa nostra les emissions de la sèrie es poden veure a Digital +, i les plataformes d’ONO i Imagenio.

Concretament un dels sis capítols enregistrats va traslladar l’equip de la Universitat de Manchester, dirigits pel paleòntoleg Phil Manning fins als jaciments de Fumanya. ‘ Walking like a dinosaur’ (Caminar como un dinosaurio) es el capítol on els investigadors Bernat Vila i Àngel Galobart de l’ICP participen en aquesta sèrie amb l’objectiu de qüestionar els coneixements existents i plantejar nous interrogants sobre aquests magnífics animals.

La producció anglesa ha comptat amb mètodes i tecnologies molt avançades que han permès a Manning contactar amb especialistes de la medicina, l'enginyeria, etc, per tal d’entendre el domini dels dinosaures. En el cas de Fumanya es va utilitzar un mètode d’escàner amb el qual   es va poder crear un mapa en 3D del terreny amb més de 3000 petjades.

La riquesa en icnites a Fumanya ha fet que aquest jaciment sigui un dels més importants en l’estudi de de la locomoció dels dinosaures.

Des del 2005 l’ICP i Phil Manning, de la Universitat de Manchester, col·laboren en diferents projectes d’escaneig d’icnites tant a Catalunya, com en d’altres jaciments de l’estat espanyol i Portugal. El rodatge al jaciment de la comarca del Berguedà va tenir lloc a mitjans del 2009. L’equip de la Universitat de Manchester va viatjar arreu del món per trobar respostes i, posteriorment, treure noves conclusions sobre la vida que dels dinosaures a la Terra. D'aquesta manera ens descobreix un dinosaure amb plomes provinent de la Xina,  el cervell d’aquests grans animals, o com es curaven els ossos trencats.

La recerca en dinosaures a l’ICP.

L'estudi de les petjades és una petita part de la recerca que es fa a l’Àrea del Mesozoic.  La investigació sobre ossos i ous de la col·lecció de l'ICP i dels jaciments catalans permeten obtenir una visió molt acurada de com eren aquests animals i del territori que trepitjaven. El resultat d’aquesta recerca és possible gràcies a la col·laboració amb altres entitats com la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consorci Ruta Minera i el Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els jaciments de Fumanya, situats als termes municipals de Fígols i Vallcebre, foren declarats Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2005. El conjunt paleontològic inclou les antigues explotacions de carbó a cel obert de Fumanya Sud , Mina Esquirol, Fumanya Nord, Tumí  .

Aquest conjunt de jaciments té una extensió de més de 38.000m2, on s’han  identificat  més de 3.000 petjades de dinosaure, i ous i ossos de dinosaure. Per aquesta raó, actualment se’l considera com un dels jaciments més importants d’Europa amb restes fòssils de dinosaures del Cretaci Superior.

 

Last modified on Diumenge, 18 Març 2018 18:17
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca