La recerca en titanosaures presentada a Alemanya

29 Abr 2011
3032 times

Imatge de l'investigador Bernat Vila al costat de les petjades de sauròpodes del jaciment i museu de Münchehagen

 

L’ICP, de la mà de l’investigador Bernat Vila, ha participat en el Dinosaur Track Simposium celebrat a Alemanya, on s’han presentat les novetats a l’entorn de la troballa de noves petjades de dinosaure al Pirineu català.

Aquesta trobada de la comunitat científica internacional centrada en les restes de petjades de dinosaures es va realitzar del 14 al 17 d’abril en l’emplaçament històric d’Obernkirchen de la regió de Schaumburg, a la Baixa Saxònia. El principal objectiu del simposi era crear un debat científic entre els experts davant les noves icnites fòssils descobertes en aquesta regió alemanya.

L’investigador del grup de recerca Faunes del Mesozoic de l’ICP, Bernat Vila va presentar un pòster amb el títol ‘New titanosaur trackways from southern Pyrenees: Orcau-2 locality (Late Cretaceous) revisited’ on exposava resultats dels treballs al jaciment Orcau-2 situat a la Conca de Tremp, al Pallars Jussà. Aquesta recerca la realitzen investigadors de l’ICP en col·laboració amb  el Instituto Geológico y Minero de España (Museo Geominero), el Museu de la Conca Dellà i el Museu Nacional de História Natural de Lisboa.

La novetat principal d’aquest treball és la descoberta de com a mínim tres rastres de dinosaures sauròpodes que els investigadors han pogut atribuir al grup dels titanosaures,  ja que presenten alguns dels caràcters que ja s’havien identificat en els rastres del mateix grup descrits a Fumanya (Berguedà).

Amb aquesta recerca, iniciada el 2004, l’experiència en el camp de la icnologia al Pirineu català es va ampliant. Els jaciments de Fumanya, on s’han identificat més de 3.000 petjades, ous i ossos de dinosaure, són una de les zones més importants d’Europa amb restes fòssils de dinosaures del Cretaci Superior.

Vista aèria del jaciment de Obernkirchen on els icnòlegs obseven les petjades fòssils

Dinosaur Track Simposium

El programa del Dinosaur Track Simposium va comptar amb un total de quatre sortides al terreny per conèixer aquesta zona que disposa d’un gran nombre de restes d’icnites de dinosaure.

La primera de les excursions va portar als investigadors a visitar les icnites d’Obernkirchen descobertes durant al segle XIX ; la segona de les sortides es va realitzar a la nit per poder contemplar amb més detall les restes de petjades situades a la localitat anomenada ‘Chicken Yard’ . L’esplèndida il·luminació va fer possible observar al vespre les restes que els investigadors ja havien observat amb llum de dia. El tercer dia la visita es va centrar en conèixer el Dinopark Münchehagen i el Saurierfährten Naturdenkmal. El Dinopark compta amb més de 220 models de mida natural de dinosaures i d’altres animals prehistòrics, a més de petjades fòssils que han estat museïtzades i preparades per les visites. Després d’observar-les detingudament, els experts van apropar-se a la pedrera que hi ha al costat del museu en excavació des de 2004. Finalment els científics van ser convidats al Centre de Geociencies de la Universitat de Göttingen per assistir a la inauguració d’una exposició, on van contemplar els fòssils de la col·lecció de Ballerstedt i més petjades fòssils.

Al congrés alemany hi van assistir com a ponents diversos investigadors reconeguts internacionalment pel seu ampli coneixement en les icnites de dinosaure d’arreu del món. Amb tot, la celebració del Simposi va resultar un èxit i va acollir a una seixantena de participants que havien vingut de la Xina, Estats Units, Japó, Portugal, Espanya, Itàlia, Alemanya, Iemen, Canadà, Suïssa, Anglaterra, Holanda i Austràlia

Last modified on Dilluns, 19 Març 2018 12:30
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex