Reconstrucció d'un plesiadapiforme del gènere Carpolestes.

Investigadors de l’ICP publiquen aquesta setmana al ‘Journal of Human Evolution’ la troballa de les úniques restes fòssils de plesiadapiforme a Espanya . L’estudi d’aquetes restes,  que es van trobar al municipi d’Àger i daten de fa més de 50 milions d’anys, no permeten resoldre l’enigma de l’afiliació dels plesiadapiformes.

Les quatre molars identificades són del jaciment Masia de l’Hereuet (Àger, La Noguera) i, malgrat que no hi ha dubte en què són les primeres restes d’aquest grup identificades a l’Estat, el seu estudi no permet assignar-les a una espècie concreta. Sí que és clara, però, la seva assignació al gènere Arcius.

Caldrà doncs continuar la recerca, a partir d’un registre fòssil més complet d’aquest mateix jaciment. La col·lecció de l’ICP, on estan dipositades les quatre molars d’aquest treball, disposa d’altres materials d’aquest jaciment que encara no s’han estudiat.

Imatge d'una de les molars de plesiadapiforme trobada al jaciment Masia de l'Hereuet.

Els plesiadapiformes són o no primats?

Més enllà de l’espècie a la que corresponen aquestes dents, els investigadors de l’ICP esperen que l’estudi d’altres restes contribueixi a resoldre l’enigma sobre l’afiliació filogenètica dels plesiadapiformes. Aquest grup ha estat considerat bé un sub-ordre dels primats, bé un sub-ordre dels dermòpters, també coneguts com a lèmurs voladors.

De fet, darrerament la hipòtesi de la seva relació amb l’ordre Dermoptera ha estat bàsicament refutat, gràcies a diferents estudis que mostren que els plesiadapiformes són més propers als euprimats –o primats d’aspecte modern- que no pas a qualsevol altre euarcont. Els euarconts són un superodre de mamífers, que inclou els primats, els dermòpters, els escandents així com també els plesiadapiformes –sigui quina sigui la seva afiliació filogenètica.

Masia de l’Hereuet

El jaciment paleontològic Masia de l’Hereuet es troba situat a la Vall d’Àger, a prop del camí que connecta Agulló i Corçà. La zona va ser estudiada inicialment per Crusafont i Rosell, durant els anys 60 del segle passat. Des d’alesores en els sediments de l’Eocè de la conca d’Àger s’hi han recuperat restes de mamífers, cocodrils i tortugues. En el cas dels mamífers, a la Masia de l’Hereuet s’hi han identificat perissodàctils, artiodàctils, rosegadors, marsupials i insectívors.

+info Marigó, J., Minwer-Barakat, R., Moyà-Solà, S. & López-Torres, S. (2012). First record of Plesiadapiformes (Primates, Mammalia) from Spain. Journal of Human Evolution 62: 429-433.

Last modified on Dilluns, 19 Març 2018 19:45
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex