fbpx

Imatge gràfica exposició Gairebé Humans

La primera exposició temporal del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), “Gairebé Humans: Origen i evolució dels hominoïdeus”, ens  descobrirà la història de la superfamília de primats de la que formem part els humans. La mostra s’inaugurarà durant la primera setmana de setembre i compta amb el finançament d’Unnim Obra Social. Alguns dels seus protagonistes destacats seran els homínids fòssils de la conca del Vallès-Penedès, entre els que Pierolapithecus catalaunicus n’és el més conegut.

El Museu de l’ICP es troba actualment acabant el muntatge de la seva primera exposició temporal, que portarà per títol “Gairebé Humans: Origen i evolució dels hominoïdeus”. Aquesta exposició s’inaugurarà durant la primera setmana de setembre i pretén donar algunes respostes a les preguntes que sempre ens fem com a espècie: d’on venim? per què som com som? Només l’estudi dels fòssils ens permet reconstruir la història de la nostra superfamília, els hominoïdeus.

L’exposció, una producció pròpia de l’ICP amb el patrocini d’Unnim Obra Social, ha comptat amb el comissariat científic de David M. Alba, investigador Ramón y Cajal de l’ICP, i un dels experts en evolució humana d’aquest centre. La Laura Celià, responsable del museu i de la col·lecció, n’ha coordinat els continguts i la producció. Aquesta exposició permetrà veure per primera vegada el conjunt d’hominoïdeus fòssils catalans.

Imatge del muntatge de l'exposició.

El registre fòssil català és únic al món pel que fa a la quantitat i diversitat de primats fòssils. Concretament, el conjunt d’homínids fòssils de fa entre 13 i 9 milions d’anys, poc després que els homínids se separessin de la resta d’hominoïdeus, fa de la paleontologia catalana un punt de referència en la ciència internacional. Entre aquests fòssils destaquen les restes de Pierolapithecus catalaunicus, Hispanopithecus laietanus i Anoiapithecus brevirostris, coneguts com a Pau, Jordi i Lluc, respectivament. La mostra permetrà també commemorar el desè aniversari de la troballa d’en Pau al jaciment de Barranc de Can Vila 1, a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, l’Anoia).

“Gairebé Humans” s’ubicarà a la primera planta del museu i ocuparà una superfície de 100 m2. El discurs expositiu comença fa uns 23 milions d’anys, quan apareixen els primers hominoïdeus, i ens porta fins a l’actualitat. A través de 6 àmbits es mostraran als visitants els representants més rellevants dels primats hominoïdeus, amb fòssils, rèpliques, reconstruccions i altres recursos que permeten comprendre l’evolució des dels primats més arcaics fins a la nostra espècie, Homo sapiens.

Imatge homínid.

L’ICP compta amb un grup de recerca especialitzat en paleoprimatologia i evolució humana, encapçalat per l’investigador ICREA i director del centre, Salvador Moyà-Solà, que excava i estudia el registre de primats fòssils de Catalunya. Els resultats d’aquesta recerca han suposat unes 70  publicacions en les millors revistes científiques indexades, entre les que destaquen un article a Science i dos a Nature.

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 14:13
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex