La posta d’ous de dinosaure més gran d’Europa ja és a Coll de Nargó

La posta d'ous de dinosaure més gran d'Europa, a punt de marxar de l'ICP

Demà dimecres, dia 25 juliol, a les 13:00, l’Alcalde de Coll de Nargó, Il·lm Sr. Benet Fité i Vergé i el Consorci Paleontologia i Entorn presentaran la posta d’ous de dinosaure més gran d’Europa, recuperada al Jaciment de Pinyes (Coll de Nargó) l’any 2009, i que s’exposarà a partir d’ara al Centre Paleoambiental Dinosfera d’aquest municipi. Durant l’acte de presentació, l’Investigador Àngel Galobart, Cap del Grup de Recerca de Faunes del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), explicarà la seva troballa i posterior estudi.

Aquesta posta, de gran rellevància a nivell internacional, aporta dades inèdites sobre el comportament reproductiu dels dinosaures sauròpodes. L’ICP i el grup ADAU “Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell” van descobrir aquesta niuada l’any 2005. L’extracció del conjunt dels ous, gairebé una trentena, no va ser una tasca fàcil. Les excavacions van començar el 2007, però no va ser fins l’any 2009 que es va poder extreure el conjunt sense malmetre la integritat dels fòssils. El trasllat d'aquesta peça singular i de gran magnitud, tant en la seva arribada a l'ICP com en el desplaçament de tornada a Coll de Nargó, ha estat també un treball complex, que ha requerit d'un transport especial.

Paleontòlegs i tècnics de l'ICP durant els treballs d'extracció de la posta.

Des d’aquell moment, la posta ha estat dipositada a l’ICP, on primer es van fer els treballs de preparció de la posta, per poder-la estudiar i exposar. Després que els paleontòlegs l’hagin estudiat exhaustivament, i després de gairebé dos anys exposada al Museu de l’ICP a Sabadell, aquesta posta torna ara a Coll de Nargó, on es convertirà en punt d’atracció cultural i turística.

L'ICP ha participat en els treballs de trasllat de la posta, i col·labora estretament amb el nou Centre Paleoambiental Dinosfera a Coll de Nargó, on assessora sobre els materials paleontològics exposats així com en donar a conèixer la riquesa paleontològica d'aquesta localitat de l'Alt Urgell. Des de fa pocs dies, aquest centre exposa també un interactiu que permet veure com era el prepirineu català fa uns 70 milions d'anys, quan els dinosaures poblaven aquestes terres, així com alguns plafons que expliquen què és un fòssil i la importància del la posta d'ous de dinosaure. Tots aquests recursos museogràfics han estat creats per l'ICP i cedits a aquest nou espai museístic, que en els propers mesos renovarà totalment la museografia per a donar a conèixer la importància del registre fòssil del municipi i com ha permès entendre millor la reproducció dels dinosaures.

+info Es presenta el niu amb ous de dinosaure més gran d’Europa

Last modified on Dimecres, 21 Març 2018 14:12
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b