Diferents vistes de l'incisiu (fila superior) i molar superior (fila inferior) de La Grive. ICP.

Dues dents de fa uns 12 milions d’anys trobades al jaciment de La Grive Saint-Alban (França) van ser atribuïdes durant el segle XX a Dryopithecus fontani que, durant dècades, va ser l’única espècie de primat hominoïdeu del Miocè present a Europa. El descobriment recent de noves espècies a Catalunya va posar en dubte aquesta assignació que ara han confirmat investigadors de l’ICP en un article publicat a la revista American Journal of Pshysical Anthropology.

En aquest article els investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), Miriam Pérez de los Ríos, David M. Alba i Salvador Moyà-Solà, han tornat a descriure les dents de La Grive i ha analitzat críticament la seva atribució a D. fontani a la llum de noves troballes de fòssils realitzades els darres anys a Catalunya i a la resta d’Europa. 

Les dents de La Grive són un molar descrit per primer cop l’any 1911 i un incisiu que va ser trobat a les col·leccions del Museu d’Història Natural de Basilea (a Suïssa) l’any 1986 i que s’estima que tenen entre 11 i 12 milions d’anys. La seva assignació al gènere Dryopithecus fontani es va fer d’acord amb aquesta antiguetat i en un context en que aquesta era l’única espècie d’hominoïdeu fòssil que s’havia trobat i definit a Europa.

Fins el 2009 les úniques restes que es coneixien de l’espècie D. fontani havien estat trobades a França i a Àustria, any en que investigadors de l’ICP van trobar una part de la cara i la dentició d’aquesta mateixa espècie a l’Abocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola. Aquesta troballa se sumava a la d’altres hominoïdeus com Pierolapithecus catalaunicus (l’espècimen conegut popularment com en Pau trobat l’any 2002) o Hispanopithecus laietanus (el representant més conegut del qual rep el nom de Jordi).

La insospitada diversitat d’hominoïdeus del Miocè i una certa semblança entre la dent incisiva de La Grive i la de Pierolapithecus va qüestionar l’assignació més o menys automàtica a Dryopithecus que s’havia fet d’aquestes dents durant el segle XX. En l’article publicat a American Journal of Pshysical Anthropology els investigadors han mesurat diversos paràmetres de les dents de La Grive i els han comparat amb les diverses espècies de primats fòssils trobats a la Conca del Vallès-Penedès aquestes darreres dècades, així com amb restes d’altres jaciments, tant europeus com africans.

Alguns dels molars i incisius (no a escala) que s'han comparat en aquest article i que corresponen a diferents espècies d'hominoïdeus d'Europa i Àfrica. ICP.

Amb els resultats obtinguts, els investigadors han conclòs que l’atribució original de les dents de La Grive a Dryopithecus és la hipòtesi més probable i es descarten altres possibilitats com que Pierolapithecus també existís a França o fins i tot, com havien apuntat altres investigadors, que Pierolapithecus i Dryopithecus fossin la mateixa espècie.

+ info: Pérez de los Ríos, M., Alba, D. M. and Moyà-Solà, S. (2013), Taxonomic attribution of the La Grive hominoid teeth. Am. J. Phys. Anthropol. doi: 10.1002/ajpa.22297

Last modified on Dijous, 05 Març 2015 13:08
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex