Àngel H. Luján, autor del projecte del Centre d'Interpretació Paleontològic de Subirats. ICP.

L’investigador del l’ICP Àngel H. Luján ha presentat aquest mes de juny el projecte per la creació del Centre d’Interpretació Paleontològic de Subirats (CIPS) com a treball final del Màster en Gestió de Patrimoni Cultural que ha realitzat. Aquest nou equipament patrimonial s’ha plantejat com un projecte d’oci educatiu, turístic i cultural, amb la paleontologia com a element vertebrador incloent la creació de la paleoruta “Subirats: Un mar tropical?”

Des d’uns anys ençà, diversos municipis han vist en el patrimoni paleontològic una oportunitat per atraure visitants a les seves comarques. Al Pirineu, per exemple, municipis com Isona, Tremp o Coll de Nargó, entre d’altres, treballen per consolidar el projecte “Terra de dinosaures” que vol constituir una xarxa de museus i centres d’interpretació al voltant dels dinosaures que van habitar la zona fa 70 milions d’anys.

El proppassat 26 de juny, l’investigador Àngel H. Luján del grup de Faunes del Neogen i Quaternari de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) va presentar com a treball final de Màster una proposta per crear el nou centre d’interpretació paleontològic a Subirats (a l’Alt Penedès). La proximitat de jaciments molt rellevants científicament com són el de La Valenciana i Els Casots, així com el conjunt d’aflorament marins que es troben al municipi, representen un gran potencial turístic a que aquest treball proposa explotar.

La proposta de musealització consta de 8 àmbits i té com a fil conductor un viatge al Miocè Inferior, fa entre 25 i 15 milions d’anys. Inclou principalment àrees sobre l’origen i la diversificació dels mamífers, la metodologia d’excavació en els jaciments paleontològics i la fauna fòssil de vertebrats dels jaciments de Els Casots i La Valenciana. Igualment, també es preveu la creació d’un laboratori real, però visitable, on tindran lloc els processos de restauració i consolidació dels fòssils extrets al jaciment així com una recreació de la selva subtropical i el mar interior, com el que hi havia a la zona fa 15 milions d’anys.

Jaciment de La Valenciana (Gelida). ICP.

El projecte no només se centra en el contingut expositiu del CIPS sinó que també proposa la creació de la paleoruta “Subirats: Un Mar Tropical”, que planteja un recorregut que uneixi  diversos punts d’interès entre Gelida i Sant Sadurní d’Anoia on el visitant podrà observar les restes dels esculls coral·lins de la zona, entre d’altres. El condicionament i senyalització d’aquests punts, servirà al mateix temps per prendre mesures per a protegir-los.

Last modified on Dijous, 05 Març 2015 13:09
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b