Jaume Truyols i Santoja (El Comercio)

El proppassat 28 d’agost va morir Jaume Truyols i Santoja, un dels grans noms de la paleontologia de Catalunya i Espanya. Alumne i col·laborador de Miquel Crusafont i Josep Fernández de Villalta a la Secció de Paleontologia del Museu de Sabadell, Truyols va ocupar la càtedra que va deixar Crusafont a la Universitat d’Oviedo quan aquest va tornar a Sabadell per dirigir el Instituto Provincial de Paleontologia, precursor de l’actual Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP). Era membre i va ser president del Consell Científic Asessor de l'ICP fins l'any 2012.

Jaume Truyols i Santonja, nascut a Sabadell l’any 1921, va morir la setmana passada a l’edat de 92 anys. Llicenciat en ciències naturals per la Universitat de Barcelona va ser un dels grans impulsors de paleontologia a Catalunya. Conjuntament amb Josep Fernández de Villalta, Miquel Crusafont i altres col·laboradors, va constituir el que es va conèixer com “El Grup de Sabadell”, un col·lectiu que seria responsable de més de 200 treballs relacionats amb la paleontologia durant la dècada dels 50. Amb la seva passió per la recerca, aquests personatges varen fer avançar enormement la paleontologia, superant amb escreix el nivell que s’havia assolit durant la República i que s’havia perdut en la foscor dels inicis de la dictadura franquista.

“El Grup de Sabadell” es va formar al voltant del Museu de Sabadell, que el mateix Crusafont havia ajudat a crear l’any 1931. Quan l’any 1941 es va inaugurar la primera sala de paleontologia en aquest museu, Villalta i Crusafont van incorporar Truyols, que va millorar la tasca de recerca que es feia al Museu. Des de la secció del Museu es van organitzar múltiples activitats lligades al patrimoni paleontològic, orientades tant al públic especialitzat com als ciutadans de Sabadell, revaloritzant i difonent la importància de les col∙leccions i jaciments catalans.

Laura Celià, coordinadora del Museu de l’ICP recollia en el treball “Gestió del Patrimoni Paleontològic Català (s XIX‐XXI). Aproximació històrica a partir de l’anàlisi de col∙leccions” les impressions de Truyols sobre les excavacions durant aquella època. Explica que les excavacions dels jaciments es feien en diumenge i que per excavar a Hostalets de Pierola, “El grup de Sabadell” (Crusafont, Villalta i Truyols) marxava en tren a Barcelona, on agafaven un nou ferrocarril per arribar fins a Masquefa. Des d’allí anaven caminant fins al jaciment, en el qual podien ser‐hi unes dues hores, moment en què havien de reprendre el camí de tornada per no perdre l’últim tren.

Quan l’any 1961 Miquel Crusafont va ser nomenat catedràtic de Paleontologia de la Universitat d'Oviedo (tot just acabada d’inaugurar) va nomenar professor adjunt Truyols, que esdevindria el primer doctor en Geologia de la Universitat d’Oviedo, l’any 1962. Tots dos paleontòlegs van treballar a la capital d'Astúries durant tres anys, fins a l'any 1964, moment en què Crusafont va tornar a Catalunya per ocupar la càtedra de Paleontologia de la Universitat de Barcelona. Truyols ocuparia la seva plaça a la càtedra de la Universitat d’Oviedo fins al 1987, any en que va ser nomenat catedràtic emèrit. Va mantenir la vinculació amb l'ICP ja que era membre i va ser president del Consell Científic Asessor de l'Institut fins l'any 2012.

Truyols en una conferència l'any 2008 (Montse Truyols. Wikipedia)

És l’autor de nombrosos articles i ponències sobre paleontologia de mamífers i biostratigrafia del Terciari continental, i de paleografia i biostratigrafia del Paleozoic espanyol. Els seus principals àmbits de treball van ser la història de la geologia i la paleontologia. Era membre fundador de la Societat Geològica d’Espanya i de la Societat Espanyola de Paleontologia, de la qual era soci d’honor. Era membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans. 

+ info: Cèlia, L. (2008). Gestió del Patrimoni Paleontològic Català (s XIX‐XXI). Aproximació històrica a partir de l’anàlisi de col∙leccions. Treball de Màster en Gestió de Patrimoni Cultural. Universitat de Barcelona.

 

 

Last modified on Dijous, 05 Març 2015 13:11
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b