El primer “any Magnet” de l’ICP tanca amb un congrés científic de nens i nenes

Els nens i nenes de 2n de Samuntada presenten el treball sobre els animals

El passat 12 de juny, els alumnes de l’escola Samuntada de Sabadell van presentar el resultat dels projectes en els quals han treballat durant tot el curs amb el personal de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont dins del programa “Magnet: Aliances per a l’èxit educatiu”.  Així conclou aquest primer any de col·laboració i que continuarà els pròxims tres anys.

L’acte, celebrat a l’Auditori Pere Quart de Sabadell, va tenir el format d’un congrés científic on els alumnes van explicar a través de vídeos, els treballs de recerca que han dut a terme aquest any, incorporant determinats aspectes del mètode científic i de la paleontologia de forma transversal per treballar els continguts curriculars de cada curs. De P-3 fins a 6è, els infants van anar pujant a l’escenari on (amb una mica de nervis en alguns casos) van explicar a l’auditori com era el Riu Ripoll fa milions d’anys o com arriba un fòssil al museu, per citar un parell d’exemples.

El programa de cloenda del curs científic va ser el següent:

  • Què necessita un cargol per ser feliç? – 1r
  • Els animals – 2n
  • Com era el riu Ripoll fa molts anys? – 4t
  • Com arriba l’os al museu? – P3
  • El cicle vital -  P4
  • S’inventen les coses els investigadors? – 5è
  • La prehistòria – P5
  • L’ecosistema del riu Ripoll – 3r
  • Un lleó pot viure en una illa? – 6è

Tots els infants van viure de forma molt lúdica la jornada i pares, mares, mestres i investigadors els van felicitar per la feina feta durant el curs. Els vídeos amb els treballs de recerca de tots els cursos es poden veure a la web de l’Escola, en el canal de Youtube de Samuntada.

En aquest primer any de col·laboració amb l’Escola Samuntada dins del programa Magnet, el personal de l’ICP ha treballat colze a colze amb els mestres dels diferents cursos per establir les bases de la col·laboració i dissenyar activitats al voltant de la paleontologia, adreçades tota la comunitat educativa: infants, mestres i pares i mares dels alumnes. El disseny de les activitats pels alumnes es va dur a terme amb contacte permanent amb el professorat de l’escola i van incloure des de treballs al voltant de dinosaures amb maletes didàctiques, l’elaboració de rèpliques d’animals, la reconstrucció d’ecosistemes passats o un taller d’il·lustració científica i de pintures rupestres.

Magnet és un programa impulsat per la Fundació Jaume Bofill en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament que té per objectiu acompanyar els centres escolars en el desenvolupament d'un projecte educatiu en aliança amb una institució.  Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic que tenen un compromís educatiu amb la societat i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement. L’aliança amb l’Escola Samuntada ha de permetre que, en els pròxims quatre anys, el centre desenvolupi un projecte educatiu innovador i de qualitat al voltant de la paleontologia que acabi sent de referència en el seu territori i atractiu, tant per a les famílies com per a la comunitat educativa.

Notícies relacionades:

- L’ICP s’incorpora al programa Magnet amb l’escola Samuntada de Sabadell

 

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 17:55
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b