fbpx

Enric Menéndez, gerent de l'ICP, inaugura les noves exposicions

El passat divendres 5 de setembre l'ICP va inaugurar dues noves exposicions sobre dinosaures: "L'eclosió del passat: ous i cries de dinosaures", una mostra sobre la reproducció d'aquests animals que inclou rèpliques de nius, ous i embrions de diversos grups de dinosaures d'arreu del món i "El Triceratops torna a Sabadell", on el Museu recupera l'emblemàtic esquelet de Triceratops que va exposar durant gairebé 25 anys. Les nombroses peticions rebudes des de la seva retirada l'any 2009 han motivat la seva tornada. 

 

Gairebé un centenar de persones van assistir a la inauguració d'aquestes dues mostres que es podran veure al Museu de l'ICP i a l'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 els pròxims mesos. La presència dels sabadellencs i sabadellenques en l'acte va posar de relleu "que al Museu no només som capaços de generar una icona, sinó que som una institució molt viva a la ciutat", com va destacar Enric Menéndez, gerent de l'ICP, durant la inauguració. Àngel Galobart, cap del grup de recerca de Mesozoic de l'ICP i comissari científic de les dues exposicions, va incidir "en la nova prespectiva que la mostra ofereix sobre la reproducció dels dinosaures, gràcies a una combinació de ciència i art", referint-se a "L'eclosió del passat: ous i cries de dinosaures". A la inauguració també hi van participar Joan B. Casas, president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Aureli Balagué, director de la zona Sabadell de BBVA i Quim Carné, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sabadell.

La reproducció dels dinosaures

L’exposició “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” posa a l’abast del visitant una espectacular col·lecció de peces originals i rèpliques de niades dels principals grups de dinosaures carnívors i herbívors dels Estats Units, Argentina i la Xina. La mostra, que durant els mesos de juliol i agost s’ha pogut veure a Coll de Nargó (Lleida), ha estat produïda per l’empresa nord-americana The Stone Company en col·laboració amb l’australiana Gondwana Studios.

Es tracta d’una exposició interactiva adreçada a totes les edats que convida al visitant a tocar fòssils reals de dinosaure i nius reconstruïts d’oviraptor de més de 2 metres de diàmetre. La col·lecció de fòssils reals inclou un ou de la mida d’una bola de bitlles d’un dinosaure sauròpode d’Argentina de fa 75 milions d’anys i una niada d’ous d’hadrosaure (dinosaures amb “bec d’ànec”). Una de les peces centrals de l’exposició és “Baby Louie”, un esquelet pràcticament complet d’un embrió d’oviraptor en posició anatòmica trobat l’any 1993 a la Xina.

L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures” disposa de diverses estacions interactives, on el visitant ha de respondre diverses qüestions sobre la reproducció dels dinosaures a partir de les dades que s’ofereixen. Inclou també lupes per veure l’estructura externa dels ous amb detall, explicant les característiques que els paleontòlegs utilitzen per classificar els ous. La mostra també inclou tres fosses d’excavació per desenterrar fòssils. L’exposició inclou reconstruccions d’esquelets articulats de diversos grups de dinosaures, entre ells un tarbosaure de 9 metres de llarg, un dinosaure carnívor del grup dels teròpodes trobat a Mongòlia.

Rèplica de tarbosaure de l'exposició "L'eclosió del passat: ous i cries de dinosaures"

A Sabadell, l’exposició está distribuïda entre el Museu de l’ICP i l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859. La mostra ja s’ha pogut veure als Estats Units, on s’ha exhibit als museus d’història natural de Harvard (Cambridge), Florida i Arizona, entre d’altres. També s’ha pogut visitar a diverses ciutats d’ Austràlia, Nova Zelanda, Mèxic i Itàlia.

El retorn del Triceratops

Amb l’arribada de “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures”, el Museu de l’ICP també ha inaugurat la mostra “El Triceratops torna a Sabadell”, on recupera l’esquelet de triceratop que va adquirir al American Museum of Natural History de Nova York l’any 1982 i que va estar exposat a la planta baixa del Museu durant gairebé 25 anys. La mostra incou tres àmbits que recullen la història d’aquesta rèplica, aspectes sobre la biologia i evolució de l’espècie i un espai de participació on els visitants poden deixar constància dels records associats a l’esquelet i proposar un nou nom per aquesta peça, coneguda popularment com “El Triceratops”.

La recuperació del triceratop ha estat motivada per les nombroses peticions que els ciutadans de Sabadell han fet als responsables del Museu mentre la peça ha estat absent. A la inauguració hi va ser present Manel Garcia, que l'any 2010 va fer arribar una carta al director de l'ICP explicant la decepció que havia suposat per a ell i la seva néta de quatre anys la retirada d'aquella peça. A l'exposició es pot veure una reproducció d'aquesta carta i, avi i néta, van ser presents en la inauguració de la mostra.

Manel Garcia i la seva néta a la inauguració de l'exposició

+ info:

- El Triceratops torna a Sabadell

- L'eclosió del passat: ous i cries de dinosaures

 

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 18:12
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex