fbpx

La reconstrucció digital del primer amfibi fòssil de Catalunya obrirà el cicle de conferències de ‘Tribuna d’Arqueologia’

06 Nov 2006
749 times

Serà el proper 12 de novembre a Barcelona a càrrec del paleontòleg Josep Fortuny
El paleontòleg de l’Institut Català de Paleontologia (ICP), Josep Fortuny, exposarà els resultats obtinguts a partir de la reconstrucció digital de les restes fòssils de capitosaure, el primer amfibi de Catalunya, el proper dimecres 12 de novembre en el marc del cicle anual de conferències ‘Tribuna d’Arqueologia’, que organitza el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El cicle pretén donar a conèixer els resultats de les darreres investigacions arqueològiques del país i, en aquest cas, també paleontològiques. La conferència tindrà lloc a la sala d’actes del Palau Marc –Rambla de Santa Mònica de Barcelona, n.8– a les set del vespre.
Fortuny obrirà el cicle explicant l’ús del TAC (Tomografia Axial Computeritzada) en la reconstrucció digital del crani de capitosaure, que va viure fa 250 milions d’anys, durant el Triàsic, a la Mora (Tagamanent, Vallès Oriental). L’amfibi estudiat fa un metre i mig de llarg i té un crani de quaranta centímetres de longitud. Els capitosaures, anteriorment coneguts com a laberintodonts, van ser un grup abundant a nivell mundial durant el Triàsic, però el del Montseny és l’únic jaciment conegut d’aquests vertebrats a la península Ibèrica. Les restes d’aquest animal són similars a la d’altres capitosaures recuperats a Rússia, d’on el paleontòleg de l’ICP acaba de tornar després de fer una estada per estudiar-los a l’Institut Paleontològic de l’Acadèmia Russa de Ciències de Moscou.
El model tridimensional obtingut a partir dels TAC permetrà també, a partir d’ara, la realització de futurs treballs per obtenir models biomecànics que ajudin a definir els funcionament de l’aparell mastegador d’aquest amfibi primitiu i deduir-ne la seva alimentació i forma de vida. Aquest estiu un equip de paleontòlegs de l’ICP ha dut a terme una nova campanya d’excavacions a La Mora i ha recuperat nous exemplars d’aquest amfibi.
Conferència: Els primers amfibis fòssils de Catalunya al jaciment paleontològic de la Móra (Tagamanent, Vallès Oriental) i la seva reconstrucció digital, a càrrec del paleontòleg Josep Fortuny
Lloc: Palau Marc, sala d’actes. Rbla. de Sta. Mònica 8, Barcelona
Dia i Hora: Dimecres 12 de novembre a les 19.00 h
Més informació:
http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/DGPC/Documents/Documents2008/ProgTribArq_09d.pdf
Publicada el 2008-11-06 clasificada com a Notícies de l' ICP

Last modified on Dilluns, 09 Febrer 2015 10:15
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex