Posant ordre a les col·leccions

04 Gen 2021
252 times

Una de les feines que han de fer els museus és documentar i inventariar els béns culturals que allotgen les seves col·leccions. En un museu com el de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) aquesta tasca és ingent perquè, any rere any, les excavacions, les prospeccions i els mostrejos que es fan arreu del territori facin augmentar en alguns milers de fòssils les col·leccions. 

Només durant l’any 2019, l’ICP va dur a terme 27 intervencions paleontològiques, de les quals 21 en té el dipòsit provisional. Això implica que els fòssils 4,695 fòssils que van sortir d’aquestes intervencions ingressessin a les col·leccions del museu. I si ampliem el rang cronològic, els nombres augmenten vertiginosament: en els darrers 10 anys les col·leccions de l’ICP han ingressat de l’ordre d’uns 60.000 fòssils.

Al l’Àrea de Gestió de Col·leccions de l’ICP, es fa una gran feina posant ordre a tots aquests fòssils. Cadascun d’ells s’ha d’inventariar, documentar, catalogar, fotografiar i digitalitzar. L’objectiu d’aquesta feina és que la informació referent a cadascuna d’aquestes troballes estigui centralitzada i es pugui recuperar en qualsevol moment quan sigui necessari. Cal tenir present que els fòssils des de l’any 1985 són de domini públic, és a dir són de l’Estat. La Generalitat de Catalunya té les competències cedides en matèria de gestió del patrimoni cultural, i per tant n’és la titular. Al seu torn, delega en els museus la seva gestió, conservació i custòdia.  

Durant l’any 2020, gràcies a una subvenció de la Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) de la Generalitat de Catalunya (CLT052/20/00004), es va poder dur a terme l’inventari i catalogació de 6,536 fòssils. D’aquests, 3,593 provenien d’intervencions paleontològiques fetes a diversos jaciments durant campanyes d’anys anteriors. La resta (gairebé 3.000) provenien d’excavacions fetes al jaciment miocè dels Casots (Subirats, Anoia) durant els anys 1989-1994, però que per motius diversos encara no s’havien pogut inventariar.

Gràcies a aquest tipus d’ajuts, des del 2016 s’han pogut registrar, inventariar, catalogar i documentar de l’ordre de 17,000 fòssils. La feina mai s’acaba, però aquest tipus d’ajuts permeten posar al dia aquest excepcional registre fòssil que tenim al nostre país.   

Amb el suport de:

Last modified on Dijous, 21 Octubre 2021 08:28
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex