L’exposició “Dinosaures de Catalunya. Un segle de descobertes” arriba al Museu de l’ICP

Fins al dia 15 de març, el Museu de l’ICP acull aquesta exposició itinerant que commemora el centenari de la primera troballa de restes de dinosaure a Catalunya. La mostra, produïda per l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà posa de relleu l’excepcional registre català en fòssils de dinosaures i recorre les principals fites científiques en aquests 100 anys.

A mitjans de 1916, les obres de construcció d’una presa a Talarn (Pallars Jussà, Lleida) van permetre extreure un fòssil que esdevindria la primera resta de dinosaure trobada a Catalunya. El fòssil, després de passar per la Universitat de Barcelona i el Museu de Geologia, no va ser estudiat fins l’any 2010, quan paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i de la Universitat de Saragossa van concloure que era el fèmur dret de titanosaure d’uns 70 milions d’anys d’antiguitat. En temps geològics, això situava aquest animal poc temps abans que els dinosaures terrestres desapareguessin de tot el planeta.

Fèmur de titanosaure excavat l'any 1916 a la presa de Talarn (Bernat Vila / ICP)

L’exposició “Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes”, comissariada per Àngel Galobart, cap del grup de recerca de faunes del Mesozoic (ICP) i director del Museu de la Conca Dellà i Guillem Puras, coordinador del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, explica la història d’aquest fòssil que va suposar el tret de sortida de noves troballes a la presa de Talarn i a d’altres punts amb restes de dinosaures del Pirineu i també va ser el punt de partida de la investigació en aquest camp. La mostra combina plafons amb imatges històriques amb rèpliques d’ossos i eines que utilitzen els paleontòlegs actualment.

La mostra també rememora la primera excavació amb esperit específicament científic de restes de dinosaures a Catalunya que es va produir l’any 1954, quan el paleontòleg alemany Walter Georg Kühne va realitzar prospeccions en diversos punts del Pirineu i Prepirineu. Els millors resultats els va obtenir en els jaciments d’Orcau (al Pallars Jussà), on va excavar diverses restes d’un dinosaure el coll del qual no es va acabar d’extreure fins l’any 2014. Les restes es troben actualment en procés d’estudi al Museu de la Conca Dellà.

La programació de la itinerància estarà disponible a la pàgina web del projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec. L’exposició ha comptat amb el suport econòmic de l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

 

El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec

Aquesta proposta cultural proposta forma part de les activitats organitzades dins del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec que va néixer amb la voluntat d’implementar un model de desenvolupament i gestió de l’excepcional patrimoni geològic, paleontològic i miner d’aquesta zona. La candidatura per a ser reconegut com a Geoparc Mundial de la UNESCO de la Xarxa Global de Geoparcs i la Xarxa Europea de Geoparcs es resoldrà presumiblement durant la tardor d’aquest any.

Paral·lelament, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont promou el projecte “Dinosaures dels Pirineus”, que té com a objectiu divulgar els resultats de la recerca científica realitzada a Catalunya i mostrar el patrimoni en una xarxa de centres de divulgació que actuen coordinadament en quatre comarques pirinenques: el Pallars Jussà, el Berguedà, la Noguera i l’Alt Urgell.

Last modified on Divendres, 24 Novembre 2017 12:29
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Guardons:

Excellence in research

Amb el suport de:

logo icrea    logo ue

Membres de:

logo cerca b