fbpx

Quan Madrid era una sabana

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), la Universidad Complutense de Madrid (UCM) i el Instituto de Geociencias (IGEO) publiquen aquesta setmana a PLOS ONE un estudi que compara les associacions de mamífers de diferents localitats d'Àfrica i el sud d'Àsia amb les que es trobaven en el centre a la península Ibèrica durant el Miocè. Els resultats revelen un paisatge d'una sabana molt àrida fa 14 milions d'anys.

L'estudi relaciona les condicions climàtiques de més de 60 localitats actuals d'Àfrica i Àsia amb el   mida corporal de les comunitats de mamífers que hi viuen. "Prenent les mides corporals d'espècies actuals i determinats paràmetres climàtics, com les temperatures o les precipitacions, podem fer models estadístics que després podem aplicar a les faunes fòssils", explica Iris Menéndez, investigadora principal de la UCM i de l'IGEO que signa l'estudi.

"Posteriorment, vam incloure en aquest model el pes estimat de les 26 espècies de mamífers descrites en el jaciment madrileny de Somosaguas. D'aquesta manera, podem inferir les condicions ambientals sota les quals van viure aquestes espècies , comenta Ana Rosa Gómez Cano, investigadora de l'ICP que ha participat en l'estudi. El model descriu un clima tropical molt àrid i amb una elevada estacionalitat en les precipitacions. Després d'un breu període humit, l'estació seca podia arribar a durar fins a 10 mesos anuals.

Excavació al jaciment de Somosaguas (I. Menéndez)

El jaciment de Somosaguas està ubicat dins del campus universitari de la UCM a Pozuelo de Alarcón (Madrid). En els darrers 15 anys, les excavacions que s'han dut a terme han proporcionat nombrosos fòssils d'espècies de mamífers de fa 14 milions d'anys (Miocè mitjà), entre les quals s'inclouen probiscidis (el grup al qual pertanyen els elefants actuals) , ungulats, carnívors, insectívors, lagomorfs (el grup al qual pertanyen conills i llebres) i rosegadors.

Somosaguas és un jaciment particularment interessant en el context dels estudis paleoecològics i paleoclimàtics ja que es troba a un punt d'inflexió del clima del planeta durant el Miocè. Aquest període marca un canvi des de condicions globals càlides i relativament humides cap a ambients més freds i àrids, un punt de partida del que, 11 milions d'anys més tard, va suposar l'inici de les glaciacions del Plistocè.

Fig. Principal. Reconstrucció del paisatge semidesèrtic del Miocè de Somosaguas (obra de Marc Ansón).

Més informació: Menéndez I, Gómez Cano AR, García Yelo BA, Domingo L, Domingo MS, Cantalapiedra JL, et al. (2017) Body-size structure of Central Iberian mammal fauna reveals semidesertic conditions during the middle Miocene Global Cooling Event. PLoS ONE12(10): e0186762. DOI: 10.1371/journal.pone.0186762

Last modified on Dimarts, 31 Octubre 2017 11:02
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex