fbpx

Els mamífers gegants de les illes: nova tesi doctoral a l’ICP

Els mamífers que evolucionen a les illes tendeixen a adquirir una mida corporal molt superior a la dels seus homòlegs continentals. Aquest fet -conegut com la “regla d’illes”- ha estat l’objecte de la tesi doctoral que ha defensat avui Blanca Moncunill. En el seu treball de tesi, la investigadora de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ha analitzat més de 170 espècies actuals de micromamífers (ratolins, musaranyes i conills, entre d’altres grups) per estimar la mida corporal dels individus de 22 espècies extintes.

El treball de tesi -de l’ara ja doctora- Blanca Moncunill duia per títol "Evolution of body size of extinct endemic small mammals from Mediterranean Islands" i ha estat dirigit per Salvador Moyà-Solà, investigador ICREA i director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), Meike Köhler, investigadora ICREA i cap del grup de recerca de Paleobiologia Evolutiva de l’ICP i Xavier Jordana, investigador postdoctoral del mateix grup. El jurat ha concedit la màxima qualificació a la seva recerca.

Els resultats d’aquesta tesi evidencien que pels petits mamífers que evolucionen a les illes, l’absència de depredadors és un dels principals impulsors del canvi en la seva mida corporal. Per això, en illes petites i més aïllades és on es produeixen els màxims exponents de gegantisme. L’estudi també posa en evidència que, en absència de depredació, la disponibilitat de recursos alimentaris podria regular l’augment de mida.

A més, l’estudi sobre la life history (la seqüència dels esdeveniments relacionats amb la supervivència i la reproducció que es produeixen des del naixement fins a la mort) d’aquestes espècies de micromamífers revela que la seva longevitat era superior de la que s’esperaria pel seu pes. Per tant, la condició d’insularitat tendiria a donar lloc a espècies amb una life history lenta, implicant una major longevitat i una reproducció retardada.

Last modified on Divendres, 15 Juliol 2016 16:14
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex