fbpx

La formació, clau per als paleontòlegs actuals i futurs

07 Jul 2015
736 times

 

Els cursos combinen teoria i pràctica (Transmitting Science)

Els cursos combinen teoria i pràctica (Transmitting Science)

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i Transmitting Science col·laboren des de fa anys per oferir un programa formatiu de qualitat a paleontòlegs en formació i en actiu, així com també a investigadors i especialistes d'altres disciplines properes a la paleontologia. La temàtica és molt variada i comprèn des de cursos d’il·lustració científica a cursos avançats d’estadística. 

Els cursos són de pocs dies de durada i combinen classes teòriques i pràctiques per tal que l’alumne pugui posar en pràctica de forma immediata els coneixements adquirits. Són convalidables per ECTS (European Credit Transder System) en diferents escoles de doctorat europees i iberoamericanes com la Life Science Zurich School (Suïssa), la Swedish University of Agricultural Sciences (Suècia), University of Konstanz (Alemanya), Umeå University (Suècia), Universidad de La Plata (Argentina) o la Universidad de La República (Uruguay), entre d’altres.

Els cursos estan dirigits per Soledad De Esteban-Trivingo, investigadora postdoctoral del grup de recerca del grup de Paleontologia Virtual de l’ICP i directora de Transmitting Science. “Estem molt contents amb el desenvolupament del programa de cursos, en els dos últims anys hem comptat amb participants de 44 països i dels cinc continents amb un elevat nivell de satisfacció”, ha comentat. Els cursos s'adrecen no solament a estudiants de doctorat sinó també ainvestigadors i professors com ho demostra el fet que el 35% dels participants són doctors.

L'oferta de cursos és àmplia i diversa (Transmitting Science)

L'oferta de cursos és àmplia i diversa (Transmitting Science)

El quadre docent está format per especialistes en cadascun dels temes, comptant amb un 50% de professorat estranger. Entre els docents dels cursos 2014-2015 cal destacar el catedràtic de la Universitat de Manchester Chris Klingenberg o Emmanuel Paradis, especialista en filogènies i evolució de la Universitat de Montpeller.  Una de les novetats d’enguany ha estat el curs Geometric Morphometrics with R, a càrrec de Julien Claude, que durant el mes de gener va  ensenyar als participants a aplicar la metodologia de la morfometria geomètrica utilitzant el software lliure “R”.

L’oferta de cursos entre abril i agost és la següent:

 • Integration and Modularity with Geometric Morphometrics - 4th ed., a càrrec de Chris Klingenberg (Universidad de Manchester).  Del 7 al 10 d’abril. L'objectiu d'aquest curs és proporcionar als participants una visió general dels enfocaments morfomètrics per estudiar la integració morfològica i modularitat en diferents contextos com, per exemple, el desenvolupament, la variació individual i el canvi evolutiu. + informació.
 • Introduction to Network Tools in Biosciences – 2nd ed., a càrrec de Diego Rasskin-Gutman i Borja Esteve-Altava (Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, Universitat de València). Del 20 al 24 d’abril. Aquest curs introduirà als participants en l'anàlisi dels sistemes biològics complexos usant models de xarxa. Els estudiants aprendran els conceptes bàsics d'anàlisi de xarxes: la recopilació d'informació, la construcció de models de xarxes, i interpretar els resultats de la seva anàlisi. + informació
 • An Introduction to Phylogenetic Analysis Using R - 2nd ed., a càrrec de Emmanuel Paradis (Institut de Recherche pour le Développement) i Klaus Schliep (University of Massachusetts). Del 4 al 8 de maig. Aquest curs està dirigit a biòlegs que treballen amb anàlisi de múltiples seqüències moleculars a diversos nivells (poblacions, espècies, clades...). S'abordaran qüestions relatives a les relacions evolutives entre aquestes seqüències , així com l'evolució de la biodiversitat a diferents escales . + informació.
 • 3D Geometric Morphometrics – 5th ed., a càrrec de Melissa Tallman (Grand Valley State University). Del 4 al 8 de maig. En aquest curs s'ensenyaran els conceptes principals de l'anàlisi de la forma sobre la base de landmarksen tres dimensions. S'aprendrà a manipular models 3D i utilitzar-los per recopilar dades dels landmarks, prendre mesures i quantificar i visualitzar les principals diferències en la forma. + informació.
 • Introducction to Naturallistic and Scientific Illustration - 2nd ed., a càrrec d’Oscar Sanisidro(Museo Nacional de Ciencias Naturales). Del 18 al 22 de maig. Aquest curs ofereix una introducció general a la il·lustració científica aplicada a les ciències biològiques amb algunes observacions en paleontologia. Inclou elements generals en la producció d'una il·lustració científica per a la publicació editorial.  + informació.
 • Studying Ontogeny at Different levels Using Geometric Morphometrics – 3rd ed. a càrrec de Kieran McNulty (University of Minnesota). Del 25 al 27 de maig.  Aquest curs proporcionarà una introducció bàsica als anàlisis de morfometria geomètrica, fent especial èmfasi en l’ús d’aquest kit d’eines per tal d’abordar qüestions relacionades amb el creixement, el desenvolupament i l’evolució. + informació.
 • Historical Biogeography: Fundamentals and Applications, a càrrec de Claudia Szumik (Miguel Lillo Foundation, CONICET) i Lone Aagensen (IBODA, CONICET). Del 15 al 19 de juny. Aquest curs proporciona els coneixements bàsics sobre els problemes teòrics i metodològics seleccionats de la biogeografia històrica amb l’objectiu que el participant pugui realitzar anàlisis biogràfiques empíriques. + informació.
 • Introduction to Individual Based Models in Ecology using Netlogo - 2nd ed., a càrrec de  Jürgen Groeneveld i Alexander Singer (Helmholtz Centre for Environmental Research – UFZ). Del 15 al 19 de juny. En aquest curs es presentaran els principis de modelatge basat en individus. S'introduirà als participants a NetLogo, un entorn de desenvolupament i un llenguatge de programació específic de domini per aquest tipus de modelatge.  + informació.
 • Entomología experimental: Medición y Anàlisis de Variables Fisiológicas y Comportamentales. Del 23 de juny al 3 de juliol. L'objectiu general del workshop és que el participant es familiaritzi amb el maneig de les metodologies de laboratori i camp necessàries per a la realització d'experiments amb insectes, els mètodes de mostreig comunament utilitzats per als diferents tàxons, i els aspectes a tenir en compte per a la cria i manteniment d'insectes al laboratori. + informació.
 • Quantitative Cladistics and Use of TNT - 2nd ed., a càrrec de Pablo Goloboff i Claudia Szumik (CONICET). Del 29 de juny al 3 de juliol. Aquest curs cobrirà els conceptes bàsics d'anàlisi de parsimònia i optimització caràcter, recerques d'arbres, diagnòstic i el resum dels resultats de forma eficient. + informació.
 • Microscopía y Arte: Un Proceso Creativo a través del Microscopio. Del 6 al 10 de juliol. En aquest workshop els microscopis es convertiran en els nostres ulls, podent observar parcel·les de la matèria des d'una perspectiva que posi en comú el món de la microscòpia i el de la creació plàstica.+ informació.
 • Spatial Conservation Planning with Marxan, a càrrec d’Ayesha Tulloch i Vivitskaia Tulloch (University of Queensland). Del 13 al 17 de juliol. Marxan és un programa utilitzat per donar suport al disseny de reserves marines i terrestres a tot el món amb el qual els planificadors poden dissenyar un sistema eficient de llocs de conservació que incloguin un conjunt d'objectius de biodiversitat a un cost mínim. + informació.
 • Introducción a las Técnicas de Microscopía: Óptica y Electrónica – 3a ed. , a càrrec de Mònica Roldán-Molina i Emma Rossinyol-Casals (Universitat Autònoma de Barcelona).  Del 27 al 31 de juliol. Aquest curs està dirigit a totes les persones interessades a adquirir una base general de la microscòpia actual, tant òptica com electrònica.+ informació.

El títol del curs indica l’idioma en què s’impartiran les classes.

 

Per a més informació:

-        Web de Transmitting Science

Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex