Cròniques internacionals: Judit Marigó des de Basilea

10 Jun 2011
2170 times

Imatge del Mittlere Brücke que uneix els dos cantons de la ciutat

La investigadora predoctoral Judit Marigó del Grup de recerca en Paleoprimatologia i Paleontologia Humana de l’ICP ens explica la seva experiència en el Naturhistorisches Museum de Basilea a Suïssa. L’objectiu d’aquesta col·laboració ha estat conèixer en primera persona les restes de primats fòssils del Paleogen, i poder comparar la informació obtinguda amb el material de l’ICP per aclarir amb més detall l'evolució de l'origen dels primats. La Judit ha realitzat una estada d'un mes en aquest centre gràcies a una beca BE de la Generalitat de Catalunya.

Judit Marigó

El 4 de maig vaig arribar a l’aeroport de Basilea i, després de deixar les maletes, em vaig dirigir cap al Naturhistoriches Museum perquè em donessin les claus que hauria de fer servir cada dia per entrar, i perquè m’ensenyessin el lloc on podria treballar. El museu obre de 10 a 5, però els investigadors hi arriben a les 8 del matí, quan la porta principal encara és tancada.

Un cop allà vaig demanar pel conservador amb qui havia contactat abans de venir, l’encarregat de les col·leccions de vertebrats fòssils, el Dr Loïc Costeur. L’edifici, només de fora era impressionant, però per dins encara em quedava un món per descobrir. En Loïc em va atendre molt bé, em va donar les claus i em va conduir per un munt de passadissos i portes, tants i tantes que jo creia que l’endemà no hi hauria manera de trobar el meu lloc. Al final hi vàrem arribar, a 4 plantes sota terra, en una sala d’armaris compactes amb portes d’un pam de gruix. En Loïc em va explicar que havia estat un antic refugi anti-bombes.

Em va ensenyar com funcionaven els compactes, on podia trobar el material que volia veure, i em va dir que podia començar l’endemà, agafant tot el material que necessités.

Mostra d'alguns fòssils del Museu

Realment la col·lecció del museu és impressionant, així que vaig decidir anar mirant les peces de més interès a menys, de manera que si no tenia temps de veure-ho tot, em quedessin per veure els fòssils amb els que hauria de treballar més endavant en el transcurs de la tesi, agafant i mirant primer els que em corrien més pressa.

En tornar a la feina només tenia una lupa per anar mirant el material, tot i que això va canviar quan en Martin, un senyor molt amable, em va dur una lupa amb càmera clara amb la que podia dibuixar el material que anava veient, així com fer-ne fotos. Així vaig poder tenir imatges dels fòssils, a banda de fer les anotacions descriptives pertinents de cada peça, mentre em creava a l’ordinador una base de dades de tot el que anava veient.

Cada dia, abans de tornar cap a casa, passejava pels carrers antics del centre de Basilea, una ciutat molt bonica amb moltes coses per descobrir.

Igualment cada dia al museu anava coneixent altres investigadors que m’explicaven la seva recerca, sempre interessant i fascinant, sobretot quan s’allunya del teu camp i pots aprendre coses noves. Durant la meva estada també vaig conèixer el director del museu, el Dr Christian Meyer just abans de poder gaudir d’una visita a Olsten, una petita ciutat amb un museu de Paleontologia, i Egerkingen, un dels jaciments clàssics de l’Eocè de la zona.

En total he tingut l'oportunitat d’observar, estudiar, dibuixar, descriure i fotografiar més de 800 restes fòssils de primats del Paleogen (dentició i restes cranials), entre les quals els holotips de les principals espècies europees, que m'ajudaran a completar l'estudi de les faunes fòssils recuperades a la Península Ibèrica i que es troben a les col·leccions de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell. Gràcies a aquesta estada podrem comparar millor les espècies trobades a la Península Ibèrica amb les de la resta del continent per tal de determinar relacions filogenètiques, migracions i l'evolució de l'origen dels primats.

Imatge de la Judit durant la visita al jaciment Egerkingen

Els secrets del Naturhistorisches Museum de Basilea

L'estada d’un mes al Naturhistorisches Museum de Basilea, finançada per la beca BE (Beques per a estades de recerca fora de Catalunya) de al Generalitat de Catalunya, ha estat molt profitosa. He tingut l'oportunitat d'accedir a les grans col·leccions de primats fòssils del Paleogen del museu suís, que va ser un dels pioners en començar les excavacions de jaciments d'aquesta edat (entre 65 i 23 milions d'anys enrere), així com també l'estudi de les seves faunes, entre elles els primers primats que van existir, els adapiformes i els omomyiformes.  

Totes les espècies de mamífers tenen una dentició característica, i això és el que utilitzem els paleontòlegs per distingir les espècies fòssils. A través de l'observació i l'estudi de les diferents peces dentàries recuperades de cada jaciment podem determinar quants i quins tàxons hi havia presents en aquella zona durant una determinada època.

Les col·leccions del museu de Basilea comprenen, a banda de molt material de dents de primats paleògens, força holotips que van ser utilitzats en el passat per descriure gèneres i espècies per primer cop, molts d’ells de finals el segle XIX o principis del segle XX. D’altra banda, també tenen motlles d’altres grups de primats de col·leccions d’arreu del món. Tot plegat fa d'aquestes col·leccions molt importants per fer comparacions entre diferents jaciments, ja que el material que guarden pot aportar informació molt útil de cara a explicar l’evolució dels primats i la seva radiació per Europa.

 

Last modified on Dilluns, 19 Març 2018 12:58
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex