El patrimoni paleontològic a l’exposició ’’2013, Any del Patrimoni de Castellbisbal’’

L’exposició "2013, Any del Patrimoni de Castellbisbal" mostra els diferents elements patrimonials del poble i dóna a conèixer el Mapa del Patrimoni, elaborat per l’Ajuntament de Castellbisbal i la Diputació de Barcelona. L'acte d'obertura se celebra avui divendres, dia 21 de desembre, a les 19:00 a la Biblioteca Josep Mateu i Miró de Castellbisbal. L'exposició es podrà visitar fins el dia 22 de gener a la Sala d'Exposicions d'Els Costals.

L'exposició produïda per l'Ajuntament de Castellbisbal i el Museu de la Pagesia de Castellbisbal ha comptat amb la col·laboració de l'ICP, el Museu Municipal de Molins de Rei, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, l’Església de Sant Vicenç de Castellbisbal  i el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. L'ICP ha cedit algunes restes fòssils i la il·lustradora científica del nostre centre, Marta Palmero, ha fet alguns dibuixos de reconstruccions de fauna i flora que va viure en aquest municipi fa uns 20 milions d'anys.

 

El Mapa de Patrimoni d'aquest municipi, en el que també ha col·laborat l'ICP, recull el ric patrimoni paleontològic de Castellbisbal, que inclou 6 jaciments del Miocè català: Successió
Miocènica Costablanca, La Costablanca, Jaciment Paleontològic Turó de les Forques, Jaciment Paleontològic del Canyet, Jaciment Paleontològic de Can Pedrerol de Baix i El
Canyet. Una part important de les restes fòssils recuperades en les excavacions d'aquests jaciments està dipositada al Museu de l'ICP.

Reconstrucció d'un Oriomerix.Gràcies al registre fòssil podem reconstruir el paisatge de Castellbisbal fa uns 20 milions d'anys, i que hauria estat molt diferent de l'actual. Ens podem imaginar aquesta zona com la regió dels grans llacs africans, habitada per animals emparentats amb els actuals elefants, cavalls, rinoceronts, cèrvols, porcs i conills, així com també amb tortugues, carnívors de la mida del linx o altres animals extints que no tenen cap supervivent actual.

Horari: Divendres i dissabtes, de 17.30 a 20.30 hores; i diumenges, d’11.00 a 14.00 hores.
Festius (25 i 26 de desembre; i 1 de gener), de 17.30 a 20.30 hores.
Durant la Festa Major de Sant Vicenç, del 18 al 22 de gener, cada dia d’11.00 a 14.00 i de 17.30 a 20.30 hores.

+ info Jordi Galindo (2010) Castellbisbal, un viatge a través del temps : l'evolució del seu paisatge des de fa 21 milions d'any. Publicacions Museu de la Pagesia.

+ info Mapa de Patrimoni de Castellbisbal. Diputació de Barcelona.

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 11:15
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca