Esquelet de triceratop a la planta baixa del Museu de l'ICP (ICP)

El Museu de l’ICP aborda aquestes setmanes diversos canvis externs i interns que es faran palesos al setembre. D’una banda, la substitució de l’exposició temporal que suposarà el retorn d’una peça emblemàtica per a Sabadell: l’esquelet de Triceratops que va presidir el Museu durant més de 25 anys. Al setembre també arribarà l’exposició “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures”, actualment a Coll de Nargó (Lleida). A nivell intern, la coordinadora actual del Museu, Laura Celià, deixarà el seu càrrec que serà ocupat per Teresa Esquirol, actualment responsable d’activitats didàctiques i divulgatives del Museu.

L’estiu acostuma a ser una època de l’any molt intensa a l’ICP. És el moment en què molts investigadors aprofiten les bones condicions meteorològiques per excavar o prospectar. Enguany, però, el gruix de la campanya d’excavació es farà al setembre i on bull l’activitat és a la seu de l’ICP de Sabadell, al Museu, on es preparen per rebre les dues noves exposicions que s’inauguraran al setembre.

El Triceratops torna a Sabadell

El retorn del Triceratops és una vella reclamació que sabadellencs i sabadellenques han fet als responsables del l’ICP des que aquest es va retirar del museu. Laura Celià, coordinadora del Museu i impulsora de l’exposició, ha recollit bona part d’aquestes demandes: “Aquests anys hem rebut nombrosos correus electrònics, cartes, comentaris a consergeria i notes al llibre de visites preguntant per què l’esquelet no hi era. Ens va semblar que havia arribat el moment de tornar aquesta peça que s’havia convertit en un emblema de la ciutat”, ha comentat.

La rèplica de l’esquelet de triceratop que s’està muntant a la primera planta del Museu va ser adquirida al American Museum of Natural History de Nova York l’any 1982. Per problemes amb la duana no es va poder exposar fins l’any 1986, amb la mostra “Eren els dinosaures llangardaixos terribles?”. Amb l’inici de les obres de remodelació del Museu l’any 2009, la peça es va desmuntar i va ser cedida a diverses exposicions temporals fins que l’any 2013 es va iniciar el projecte per mostrar-lo de nou a la ciutat.

Procés de desmuntatge de l'esquelet l'any 2009 (ICP)

L’exposició, que s’inaugurarà el dia 5 de setembre, du per nom “El Triceratops torna a Sabadell!” i incorpora explicacions sobre les característiques anatòmiques, evolució i comportament d’aquesta espècie. Recull també la història de la peça i disposarà d’un espai on els visitants podran deixar constància dels records que associen a aquest esquelet i, fins i tot, proposar un nom propi per a l’animal.

L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures

Amb el triceratop, al setembre també s’inaugurarà l’exposició “L’eclosió del passat: ous i cries de dinosaures”, que durant els mesos de juliol i agost es pot veure a Coll de Nargó (Lleida). Es tracta d’una exposició de gran format organitzada per l’ICP, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i el BBVA que, a Sabadell, es podrà visitar a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 fins l’11 de gener de 2015.

Exposició "L'eclosió del passat: ous i criesd de dinosaures" a l'Espai Dinosfera de Coll de Nargó (ICP)

Els continguts de “L’eclosió del passat” se centren en la reproducció dels dinosaures i inclou rèpliques i fòssils reals d’ossos i ous de diversos grups d’aquests animals. És una mostra interactiva que convida al visitant a tocar un niu reconstruït de més de 2 metres de diàmetre d’un oviraptor, una tíbia real d’un hadrosaure o a excavar en diferents estacions per trobar ous enterrats de sauròpode. Una de les peces emblemàtiques és la reconstrucció d’un embrió d’oviraptor trobat a la Xina l’any 1993 i conegut com a “Baby Louie”, que és la imatge principal de l’exposició.

Relleu al Museu de l’ICP

Laura Celià, coordinadora del Museu i cap de gestió de la col·lecció, deixarà de formar part de l’ICP al setembre. Va entrar a l’Institut l’any 2007, al departament de col·leccions, i el 2009 va assumir la coordinació del Museu. Sota la seva gestió, el Museu ha fet una clara aposta per fer arribar la paleontologia a tots els públics. Entre altres fites, en aquests anys ha coordinat la remodelació expositiva “Avui investigues tu!”, inaugurada l’octubre de 2010 i ha posat en marxa un programa d’exposicions temporals que cada dos anys renoven el contingut de part del Museu.

Laura Celià (esquerra) i Teresa Esquirol (dreta)

A nivell de gestió de col·leccions, Laura Celià ha liderat la implantació del sistema de radiofreqüència (RFID). “Aquests anys a l’ICP m’han permès créixer a nivell professional i he tingut el privilegi de formar part d’un molt bon equip de persones. També vull agrair a la ciutat de Sabadell que m’hagi fet sentir com a casa”, diu Celià.

Teresa Esquirol assumirà la coordinació del Museu a partir de setembre. Sobre les seves noves funcions, Esquirol ha comentat: “Penso que l’experiència i coneixement que he anat adquirint al llarg d’aquests anys treballant a l’Institut  seran vàlids per poder desenvolupar aquesta nova tasca. Compto amb la col·laboració de l’equip humà que treballa al museu i que m’ha animat a assumir aquest nou repte.”

La fins ara responsable d’activitats didàctiques i divulgatives de l’ICP, és llicenciada en filologia anglo-germànica i es va incorporar a l’Institut l’any 1996, com a responsable de difusió, quan el Museu encara pertanyia a la Diputació de Barcelona. En aquests anys, Teresa Esquirol ha participat en la coordinació tècnica i documentació de diverses exposicions i és autora de diverses publicacions relacionades amb la divulgació de la paleontologia.

 

Last modified on Divendres, 23 Març 2018 18:05
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca