Descrita una nova espècie de petit llop a Orce

28 Abr 2021
954 times
recreació de l'aspecte en vida de Canis orcensis (A. Monclova / IPHES) recreació de l'aspecte en vida de Canis orcensis (A. Monclova / IPHES) recreació de l'aspecte en vida de Canis orcensis (A. Monclova / IPHES)

recreació de l'aspecte en vida de Canis orcensis (A. Monclova / IPHES)

El seu nom és Canis orcensis, pesaria entre 15 i 20 kg i va viure fa 1,6 milions d'anys a la localitat andalusa que li ha donat el nom. La recerca està encapçalada per Bienvenido Martínez-Navarro (investigador ICREA a l'IPHES-CERCA i professor associat de la URV) i ha comptat amb la col·laboració de personal de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i les universitats de Florència i Màlaga.

El jaciment de Venta Micena, situat al municipi d'Orce (Baza, Granada), datat en 1,6 milions d'anys d'antiguitat, conserva un dels millors registres paleontològics de fauna de grans mamífers quaternaris d'Europa i del món. Descobert per la ciència fa 45 anys per un equip investigador de l'Institut de Paleontologia de Sabadell liderat per Josep Gibert, Orce s'ha convertit en un jaciment de referència mundial perquè ha permès recuperar les evidències de presència humana (dents, pedres tallades i marques d’eines en ossos d’animals) més antigues d'Europa occidental.

Ara, un equip liderat per Bienvenido Martínez-Navarro, investigador ICREA a l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han descrit una nova espècie de llop de mida petita, d’entre 15 i 20 kg, datat en 1,6 milions d'anys. El seu nom és Canis orcensis, en homenatge a la localitat d'Orce. El descobriment s'ha donat a conèixer en un article publicat a la revista Comptes Rendus Palevol. Juntament amb Martínez-Navarro, signen la recerca Saverio Bartolini (Universitat de Florència), María Patrocinio, Sergio Ros-Montoya i Paul Palmqvist (Universitat de Màlaga) i Joan Madurell, de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).

Aquest equip ha analitzat les restes fòssils del jaciment corresponents al gènere Canis i han comprovat que les seves característiques anatòmiques difereixen dels registres clàssics de l'espècie Canis etruscus, descrita el 1877 a Itàlia, i que estan més estretament relacionades amb les de l'espècie posterior Canis mosbachensis, descoberta el 1925 en el jaciment de Mosbach a Alemanya, i que també és present als jaciments d’Orce de Barranco León i Fuente Nueva 3. "Hem constatat que la nova espècie identificada a Venta Micena és diferent, ja que es caracteritza per una dentició amb tendència a l’hipercarnivorisme, la qual cosa indica que consumia més carn de vertebrats que altres cànids del Plistocè inferior de mida similar, que tenien uns hàbits dietètics més omnívors, amb més consum de vegetals", explica Martínez-Navarro.

Diferents vistes d'una mandíbula i dents de Canis orcensis (IPHES)

Aquesta conclusió, basada en l'estudi comparatiu de la seva morfologia craniodental, "està suportada també per evidències geoquímiques, com l'abundància d'isòtops estables de nitrogen en els fòssils, que indiquen uns hàbits força carnívors del petit llop", conclou el paleontòleg de l'IPHES.

El registre de grans mamífers fòssils al jaciment de Venta Micena és molt divers, amb abundància de mamuts, rinoceronts, cavalls, hipopòtams, cérvols grans i petits, dues espècies de búfals i quatre espècies de bòvids més petits, conjuntament amb una varietat de carnívors molt espectacular, entre els quals s'inclouen dues espècies de tigres de dents de sabre, una pantera i un linx, la famosa hiena gegant Pachycrocuta brevirostris, un ós, un teixó i tres espècies de cànids, que comprenen una guineu, un licaó i el petit llop Canis orcensis. A aquesta llista cal afegir-hi dues espècies de conills, cinc de rosegadors, alguns insectívors (musaranyes) i altres vertebrats, entre elles algunes restes escasses d'aus aquàtiques.

Imatge principal: recreació de l'aspecte en vida de Canis orcensis (A. Monclova / IPHES)

Article original:

Martínez-Navarro B., Bartolini Lucenti S., Palmqvist P., Ros-Montoya S., Madurell-Malapeira J. & Espigares M. P. 2021. A new species of dog from the Early Pleistocene site of Venta Micena (Orce, Baza Basin, Spain). Comptes Rendus Palevol 20 (17): 297-314. DOI: 10.5852/cr-palevol2021v20a17

Last modified on Miércoles, 28 Abril 2021 09:18
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca