Descrita una nova espècie de tortuga d’aigua dolça de finals del Juràssic a Sòria

Crani de la nova espècie de tortuga Pleurosternon moncayensis (Adán Pérez-Garcia / UNED) Crani de la nova espècie de tortuga Pleurosternon moncayensis (Adán Pérez-Garcia / UNED) Crani de la nova espècie de tortuga Pleurosternon moncayensis (Adán Pérez-Garcia / UNED)

 Crani de la nova espècie de tortuga Pleurosternon moncayensis (Adán Pérez-Garcia / UNED)

Un estudi liderat per Adán Pérez-García (Grup de Biologia Evolutiva, UNED) amb la participació de Diego Castanera (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont), descriu l’esquelet parcial d’un pleurostèrnid, una tortuga d’aigua dolça de fa uns 145 milions d’anys a la localitat d’Ágreda, a la zona del Moncayo (Sòria). La recerca publicada a Historical Biology també ha dut a terme un estudi de la neuroanatomía del fòssil.

L’espècimen fòssil consta de diverses plaques desarticulades de la closca de la tortuga i un crani parcial i ha permès descriure la nova espècie Pleurosternon moncayensis. El nom científic  fa referència al massís del Sistema Ibèric on va ser trobat a començaments dels ’90. Les restes van ser dipositades al Museu de Ciències Naturals de la Universitat de Saragossa, però no havien estat estudiat amb detall fins ara. Es tracta de la primera cita d’un crani d’aquest grup de tortugues -els pleurostèrnids- fora de Gran Bretanya i és la resta de tortuga més antiga trobada a la Conca de Cameros, una àrea geològica amb sediments del Juràssic superior i Cretaci inferior que s’estén per les províncies de Sòria, Burgos y La Rioja.

La nova espècie tindria uns 145 milions d’anys d’antiguitat i presenta similituds amb l’espècie britànica Pleurosternon bullockii, amb la que estaria estretament emparentada. L’equip investigador també ha revisat la diversitat d’aquesta família de tortugues a Europa i han identificat fins a cinc espècies vàlides (incloent P. moncayensis) que van viure en la transició del Juràssic al Cretaci.

Imatges obtingudes mitjançant tomografia axial computeritzada (TAC). Diferents vistes de la part interna del crani (blau), nervis cranials (groc), sistema arterial (vermell) i sistema del laberint de l’orella (rosa) de la nova espècie. (Adán Pérez-Garcia / UNED)

Imatges obtingudes mitjançant tomografia axial computeritzada (TAC). Diferents vistes de la part interna del crani (blau), nervis cranials (groc), sistema arterial (vermell) i sistema del laberint de l’orella (rosa) de la nova espècie. (Adán Pérez-Garcia / UNED)

La recerca també inclou la primera reconstrucció de la neuroanatomia d’una tortuga d’aquesta família. Mitjançant imatges d’alta resolució de tomografia axial computeritzada (TAC) del crani s’han pogut observar els detalls de l’estructura de la seva orella interna i ha permès confirmar que es tracta d’una tortuga aquàtica d’aigua dolça, atès que presenta diferències significatives amb l’estructura dels canals semicirculars de les tortugues marines i terrestres.

L’article ha estat publicat a la revista Historical Biology per Adán Pérez-García i Marcos Martín-Jiménez (Grupo de Biología Evolutiva, UNED), Marcos Aurell (Universitat de Saragossa), Iñaki Canudo (Grup Aragosaurus-IUCA, Universitat de Saragossa) i Diego Castanera (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont).

Imatge principal: Crani de la nova espècie de tortuga Pleurosternon moncayensis (Adán Pérez-Garcia / UNED)

Article original:

  • Pérez-García, A.,  Martín-Jiménez, M., Aurell, M., Canudo, J.I., Castanera, D. (2021): A new Iberian pleurosternid (Jurassic-Cretaceous transition, Spain) and first neuroanatomical study of this clade of stem turtles. Historical Biology. DOI: 10.1080/08912963.2021.1910818
Last modified on Miércoles, 14 Abril 2021 11:40
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex