Seguint el rastre dels dinosaures a Portugal

Un equip d'investigació encapçalat per Diego Castanera, paleontòleg de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) descriu més de 50 icnites o petjades fòssils de dinosaures ornitòpodes de la zona centre de Portugal.  Els rastres d'aquest grup durant el Juràssic superior són escassos a tot el món. La troballa ha estat publicat a la revista Acta Palaeontologica Polonica.

Les més de 50 icnites pertanyen a la col·lecció de la Sociedade de Història Natural de Torres Vedras i han estat recuperades en els penya-segats de la costa oest de Portugal (de Torres Vedras a Sortir do Porto) durant els últims 30 anys. Les icnites pertanyen a diverses formacions geològiques entre el Kimmeridgià i el Titonià (fa entre 155 i 150 milions d'anys) .

El treball liderat per Diego Castanera (investigador postdoctoral 'Beatriu de Pinós' de l'ICP) compta amb la participació de personal investigador de les universitats d'Opole (Polònia), Lisboa (Portugal) i Bournemouth (Regne Unit) i aporta noves dades sobre la morfologia de les icnites dels ornitòpodes del Juràssic superior. Les petjades d'aquest grup de dinosaures són escasses a tot món en comparació amb els teròpodes (dinosaures carnívors) o els sauròpodes (herbívors de coll llarg) en aquest període temporal . "Aquesta escassetat d'icnites és deguda al fet que en ocasions la forma de les empremtes presenta certes similituds amb les petjades de teròpodes, especialment les de mida petita", comenta Castanera.

L'article publicat a la revista Acta Palaeontologica Polonica descriu tres morfotipus d’icnites diferents de mida petita, mitjana i gran, que presenten considerables diferències qualitatives en relació a la forma de l'empremta, de taló, de les ungles, de l’estructura dels dits, etc. No obstant això, les dades quantitatives (dimensions relatives de longitud, amplada, o extensió dels dits) són molt similars. "Aquestes petjades posen de relleu la dificultat que moltes vegades suposa identificar correctament aquest tipus d'empremtes", explica l'investigador. Al treball, a més, es posa de manifest la importància de noves tècniques com la fotogrametria tant per a l'estudi icnològic en particular com de cara a la conservació i futur estudi dels materials.

El registre de dinosaures portuguès ha revelat en els últims anys importants restes de dinosaures teròpodes i sauròpodes del Juràssic superior a la conca lusitana. Pel que fa a les res restes de dinosaures ornitòpodes, alguns dels representants coneguts en aquesta zona són el dryosàurid Eousdryosaurus i el camptosàurid Draconyx són menys abundants. La conca lusitana també compta amb alguns dels jaciments d'icnites més interessants a nivell d'Europa del Juràssic superior. I malgrat que (com en el cas dels ossos) les petjades de teròpodes i sauròpodes dominen en aquests jaciments, aquest estudi aporta nova llum sobre un grup poc representat en el registre fòssil portuguès.

Imatge principal: Fotografia i model de profunditat 3D dels tres morfotipus d'icnites identificats.

Article original: Castanera, D., Silva, B.C., Santos, V.F., Malafaia, E., Belvedere, M. Tracking Late Jurassic ornithopods in the Lusitanian Basin (Portugal): ichnotaxonomic implications. Acta Paleontologica Polonica. DOI: 10.4202/app.00707.2019

Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca