fbpx

La campanya anual d’excavació a la Grotte de la Carrière proporciona prop de 500 noves restes del Pleistocè mitjà

El passat mes de novembre paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) van dur a terme la tercera excavació sistemàtica a la Grotte de la Carrière, als Pirineus francesos. Els treballs d’aquesta campanya s’han centrat a ampliar un sondatge iniciat durant el 2016 en una de les galeries de la cavitat. Aquestes tasques han permès recuperar prop de 500 restes de grans carnívors com ara óssos de les cavernes, hienes o lleopards d’una antiguitat aproximada de 300.000 anys.

La Grotte de la Carrière (o Cova de la Pedrera, en català) fou descoberta el 1951 però no va ser fins a l’any 2012 que investigadors de l’ICP van revelar el seu extraordinari potencial com a jaciment paleontològic. Aquesta cova, d’uns 300 metres de recorregut, va començar a ser excavada de forma sistemàtica l’any 2015 i des d’aleshores ha proporcionat un registre excepcional de carnívors del Pleistocè mitjà, sobretot óssos de les cavernes i lleons esteparis.

L’excel·lent estat de preservació de les restes recuperades i l’abundància de fòssils en nivells de cronologies diferents que inclouen gran part del Pleistocè mitjà fa d’aquesta cova un jaciment singular de l’Europa mediterrània. Les troballes que s’han fet permetran en un futur pròxim reconstruir de manera fidedigna com eren els ecosistemes pirinencs durant gran part dels últims períodes interglacials.

Els treballs a la Grotte de la Carrière han estat dirigits pel paleontòleg de l’ICP Joan Madurell-Malapeira i finançats per la Direction Régionale des Affaires Culturelles del Languedoc-Roussillon i han estat possibles gràcies a la imprescindible col·laboració del Conflent Spéléo Club, a Prada.

Excavació paleontològica a l'interior de la Grotte de la Carrière
(Maria Prat / Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)

La Cova de la Pedrera es troba a la muntanya d’Embullà a prop de Vilafranca de Conflent, a la Catalunya Nord, al peu del Canigó. Aquesta muntanya és molt coneguda perquè amaga la cova més gran de la Catalunya Nord, la Cova Lachambre amb 26,8 km de recorregut total. El seu sistema càrstic inclou tota una sèrie de petites coves accessòries topogràficament més altes, com la Cova de la Pedrera.

Notícies relacionades:

 

Last modified on Martes, 18 Diciembre 2018 12:16
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex