Print this page

El jaciment del Talladell a la Tribuna d’Arqueologia

07 Jul 2015
1272 times

Intervenció paleontològica a El Talladell (Eli Blaya)

La paleontòloga Eli Blaya, col·laboradora de l’ICP, clou aquest dimecres les sessions de la Tribuna d’Arqueologia d’enguany amb una xerrada sobre la intervenció paleontològica al Talladell (Tàrrega, Alt Urgell), que en la darrera intervenció ha proporcionat gairebé 600 restes fòssils. La conferència se celebrarà el dia 1 de juliol, a partir de les 19:00h. 

La conferència du per títol “L’excavació paleontològica del Canal Segarra – Garrigues al Talladell (Tàrrega, Urgell)” i se celebrarà a la sala d’actes del Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona). L’entrada és lliure. Aquesta serà la darrera de les sessions del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2014-2015, que organitza el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. La xerrada també es podrà seguir en directe per Internet.

Entre el desembre de 2011 i febrer de 2012, l’empresa FOSSILLIA Serveis paleontològics i Geològics va dur a terme una intervenció paleontològica preventiva per realitzar l’excavació dels perímetres amb restes fòssils de l’Oligocè inferior que restaven al Tram IV de les obres del Canal Segarra-Garrigues, al recentment denominat jaciment paleontològic del Talladell-3. Aquesta intervenció és la continuació d’una primera intervenció preventiva dirigida pel paleontòleg Xavier Ros i Visús en el mateix indret.

La intervenció, promoguda per ACUAES, es va realitzar a petició del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura donada la proximitat geogràfica de l’àrea d’excavació als ja coneguts jaciments clàssics de Les Pedreres del Talladell. Aquestes pedreres, actualment abandonades, en els moments en què eren explotades com a material de construcció, havien proporcionat una gran quantitat de restes de mamífers (rosegadors, carnívors, artiodàctils, perissodàctils...), rèptils (cocodrils i tortugues), mol·luscs i fulles fòssils de l’Oligocè inferior.

En el transcurs de la darrera intervenció s’hi han recuperat 598 restes fòssils, a les que cal afegir les més de 500 recuperades a la intervenció anterior. En general, aquestes han proporcionat una llista faunística molt similar a la ja coneguda de les clàssiques Pedreres del Talladell. Algunes de les restes amb major potencial científic, com el cas d’un crani pràcticament sencer d’artiodàctil, encara estan en fase d’estudi per part d’investigadors de l’ICP institució on ACUAES, a través de FOSSILIA, hi ha dut a terme la preparació/restauració paleontològica de les restes més rellevants.

Malgrat que en el transcurs de la intervenció no s’hi han dut a terme estudis de paleomagnetisme, per poder datar el jaciment s’han utilitzat criteris bioestratigràfics: la llista faunística de El Talladell 3 és molt similar a la del jaciment de les Pedreres del Talladell, fet que li atribueix una edat similar a la d’aquest jaciment clàssic a l’Estampià (Oligocè inferior), fa aproximadament entre 31 i 32 milions d’anys.

Més informació:

- Tribuna d'Arqueologia

Last modified on Viernes, 09 Octubre 2015 09:42
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Latest from Super User