Print this page

Descrites noves petjades fòssils de dinosaures i cocodrils juràssics a Portugal

Imatge de tres tipus d'icnites descrites a Portugal

Un article publicat a la revista Lethaia descriu noves icnites (petjades fossilitzades) a la costa oest de Portugal. Els rastres pertanyen a dinosaures carnívors i sauròpodes, y a cocodrils que van viure en aquesta zona durant el Juràssic superior, fa uns 150 milions d'anys. La investigació confirma la conca lusitana com un dels llocs del món amb major nombre tipus d'empremtes diferents d'aquesta edat.

La recerca està encapçalada per Diego Castanera, investigador 'Beatriu de Pinós' de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i membre d’Aragosaurus (Universitat de Saragossa) i suposa la continuació de la feina desenvolupada en col·laboració amb personal investigador d'institucions portugueses i italianes sobre la col·lecció de la Sociedade de História Natural de Torres Vedras.

Les icnites han estat identificades en els penya-segats de la costa oest de Portugal (de Torres Vedras a Sortir do Porto) durant els últims 30 anys i pertanyen a diverses formacions geològiques d’una edat situada entre el Kimmeridgià i el Titonià, fa entre 155 i 150 milions d'anys. El registre fòssil portuguès ha proporcionat importants restes de dinosaures teròpodes (carnívors) i de cocodrilomorfs en els darrers anys que revelen una elevada diversitat d'ambdós grups.

En aquest treball, les icnites s'han estudiat amb tècniques de fotogrametria i s'han identificat quatre tipus de petjades de dinosaures teròpodes de mida i forma variades: des de petjades petites i gràcils (de menys de 10 cm) a gegants i robustes (algunes de més de 50 cm). No obstant això, aquesta icnodiversitat no concorda amb la major diversitat mostrada pel registre osteològic (més de deu tipus de dinosaures teròpodes identificats a dia d’avui).

A la col·lecció també s'ha identificat una petjada de sauròpode (dinosaure herbívor de llarg coll i cua) i, per primer cop a Portugal, petjades de cocodril del tipus Crocodylopodus, prèviament identificat a altres punts de la península ibèrica, com Astúries i Soria. A més, s'han reconegut icnites de natació, que apunten també a algun cocodrilomorf com a productor més probable.

Incites de natació d'un cocodrilomorf
Icnites de natació d'un cocodrilomorf del Juràssic superior identificades en el jaciment portugués

En conjunt, aquestes noves identificacions conjuntament amb els treballs previs, suposen que la conca lusitana sigui un dels llocs amb major nombre de tipus d'empremtes diferent del Juràssic superior després d’Astúries i els Estats Units.

Imatge principal: Fotografies i imatges fotogramètriques d'una icinita d'un cocodril (esquerra) i de dos dinosaures teròpodes (central i dreta).

Article original: Castanera, D., Malafaia, E., Silva, B., Santos, V., & Belvedere, M. New dinosaur, crocodylomorph and swim tracks from the Late Jurassic of the Lusitanian Basin: implications for ichnodiversity. 2020. Lethaia. DOI: 10.1111/let.12402

Noticies relacionades:

 

 

Last modified on Miércoles, 11 Noviembre 2020 12:19
Rate this item
(0 votes)
Pere Figuerola

Latest from Pere Figuerola

Related items